NavMenu

Zašto su Italijanima portiri u zgradi toliko važni

Izvor: RTS Petak, 21.01.2022. 08:34
Komentari
Podeli
(Foto: Efierd/shutterstock.com)
Ko god je bar jednom bio u posjeti nekome u Italiji primijetio je da skoro sve zgrade imaju portira. To je zanimanje koje se u Italiji prenosi sa generacije na generaciju, obezbjeđuje sigurnost i mnoge druge stvari u zgradi zbog koje i stan koji se u njoj nalazi ima veću vrijednost.

Čuvari – oni se brinu o tome da sve bude čisto, da stanari dobijaju poštu, da niko neovlašćen ne uđe u zgradu. To su portiri, tradicionalno zanimanje u Italiji o kome su snimljeni filmovi i bez koga život u italijanskim kondominijumima ne bi bio ono što jeste. Zanimanje koje je uprkos novim tehnologijama i načinima zaštite zgrade sve traženije.

- Ovaj posao radim već 27 godina, praktično čitav život. Ovo je lijep posao, naporan, ali ti pruža i dosta satisfakcije. Naš posao je iznad svega da sve bude čisto i uredno, naročito je važno da ulaz u zgradu bude lijep i sve ono što vidite oko recepcije, ali i pružanje pomoći stanarima. Donosimo im poštu, dočekujemo poštare i kurire koji donose pakete, a sve to uz osmjeh i "Dobar dan", "Dobro veče". Dakle, naš posao je da pružimo dobrodošlicu svima koji ulaze u našu zgradu - kaže Pino, portir iz Milana.

Italijanski portiri često imaju i stan u istoj zgradi u kojoj rade, dok oni koji nemaju smještaj imaju neke druge pogodonosti koje doprinose da se njihova plata od osnovnih 1.100 evra poveća. Portir mora da bude osoba od povjerenja, skrupolozna, kojoj stanari zgrade mogu da povjere i ključeve od stana.

- Mi smo jedna vrsta velike porodice, nakon 27 godina posla, sa mnogima smo na "ti", mnogi to ne žele pa smo i dalje na "vi". Imamo i ključeve od mnogih stanova i to je velika odgovornost, naročito nam ih ostavljaju kad idu na odmor i mi brinemo o sigurnosti, a istovremeno im i zalivamo cvijeće, odnosimo poštu u stan, tako da kada se vrate sa odmora sve bude kako treba. Osim toga nam ostavljaju novac ako treba nešto da se plati, na primjer kad dođu kuriri i potrebno je platiti za paket, dakle imaju puno povjerenje u nas koje je sticano godinama. Ja bih ovaj posao ponovo izabrao, jer volim da budem u kontaktu sa ljudima, da ćaskam, zaista volim ovaj posao - poručuje Pino.

U velikim gradovima 75% zgrada ima portire, a njih 74% su stranci, najčešće Filipinci, imigranti iz Šri Lanke, Peruanci i Albanci, mada ima dosta i Italijana.

Portiri su neizostavna figura u italijanskim filmovima, a njihovo prisustvo u stvarnom životu daje osjećaj sigurnosti, pripadnosti i zajednice, a kada su na bolovanju ili odmoru njihovo odsustvo se osjeća. I mada su mnogi smatrali da će se ovo zanimanje izgubiti vremenom, na sreću nije tako i zanimanje portira ima sve važniju ulogu u životima Italijana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.