Izvor: eKapija | Srijeda, 13.10.2010.| 10:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hillary Clinton otvorila novu zgrade Američke ambasade u BiH

Američka državna sekretarka Hillary Clinton u sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini zvanično je otvorila novu zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Na svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog i javnog života naše zemlje, istaknuto je da zgrada ambasade predstavlja snažno svjedočanstvo opredjeljenja SAD-a prema BiH, kao i trajni simbol vrijednosti koje ove dvije zemlje dijele.

Zgrada je izgrađena na lokalitetu bivše kasarne Maršal Tito, odnosno na terenu Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Gradnja zgrade je počela u martu 2008. godine, a ukupna vrijednost projekat iznosila je oko 120 miliona dolara.

Novi objekat se prostire na 11 hiljada kvadratnih metara, a ulica u kojem se nalazi kompleks dobila je ime po američkom diplomati Robertu Frasureu, koji je 1995. godine poginuo u BiH. Stoga je ceremoniji otvaranja zgrade i imenovanja ulice, osim sekretarke Clinton prisustvala i Frasureova supruga Katharina, te kćerke Sarah i Virginia.

Nova zgrada Ambasade SAD u Sarajevu osma je po veličini američkih ambasada u Evropi, a na njenoj izgradnji bilo je uposleno oko 100 lokalnih graditelja. Američki ambasador u BiH Patrick Moon naveo je da će u Ambasadi raditi oko 450 namještenika iz SAD-a i BiH.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.