NavMenu

Šta će novi zakon o lancu nabavke u Njemačkoj značiti za izvoznike iz BiH

Izvor: Klix Utorak, 18.01.2022. 10:52
Komentari
Podeli
ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)ilustracija
U junu 2021. godine Njemačka je donijela Zakon o lancu nabavke kojim je regulisano poslovno ponašanje u pogledu zaštite ljudskih prava i životne sredine.

Iako se novi zakon odnosi na kompanije sa sjedištem u Njemačkoj, novi propis će imati efekte i na kompanije iz BiH koje sarađuju s njemačkom privredom. Rezultat je to činjenice da će njemačke kompanije imati obavezu da ulože napore da osiguraju primjenu zakona kroz čitav lanac nabavke i proizvodnje.

- Zakon predviđa obavezu kompanija sa sjedištem u Njemačkoj da identifikuju rizike povreda ljudskih prava i standarda životne sredine od direktnih dobavljača, ali i od indirektnih dobavljača ukoliko budu imali jasne informacije i upute o potencijalnim povredama - pojasnili su iz Sustineri Partners tima.

Ljudska prava i standardi zaštite životne sredine, koje će prema novom propisu kompanije morati da obuhvate svojom strategijom, uključuju niz pitanja kao što su jednak tretman na radu i sigurnost na radnom mjestu, usklađenost s adekvatnim životnim standardom, uključujući plate za život, slobodu od dječijeg i prisilnog rada i modernog ropstva, mjere zaštite od torture, kao i mjere koje se odnose na zagađenje okoliša u vezi s kršenjima ljudskih prava, oduzimanjem zemljišta, rizicima po okoliš koji su od važnosti za proizvodnju i odlaganje žive, trajnih organskih zagađivača i otpada.

- Od januara 2023. zakon će se primjenjivati na partnerstva i korporacije sa sjedištem u Njemačkoj sa 3.000 zaposlenih, a od januara 2024. će se proširiti na partnerstva i korporacije sa sjedištem u Njemačkoj sa 1.000 zaposlenih. Ove kompanije moraju identifikovati rizike kršenja ljudskih prava i uništavanja okoliša kod direktnih dobavljača, ali i utvrditi potencijalne zloupotrebe čak i kod indirektnih dobavljača. Stupanjem na snagu ovog zakona u januaru 2023. godine preduzeća će imati obavezu provođenja adekvatne kontrole poštovanja ljudskih prava i prava životne sredine garantovana međunarodnim konvencijama (takozvana due diligence obaveza) kroz čitav lanac nabavke - ističu iz Sustineri Partnersa.

Ova obaveza, pojasnili su, obuhvata uspostavljanje sistema upravljanja rizikom i definisanje interne odgovornosti ili službenika za ljudska prava, provođenje redovnih analiza rizika, usvajanje izjave o politici o ljudskim pravima, uspostavljanje preventivnih mjera u okviru sopstvene poslovne jedinice i prema direktnim dobavljačima, preduzimanje korektivnih radnji u slučaju kršenja ljudskih prava, uspostavljanje žalbenog postupka, provođenje analize rizika s indirektnim dobavljačima, zahtjevi za dokumentacijom, zahtjevi za izvještavanje.

Due diligence koji se provodi mora obuhvatiti vlastito poslovanje kompanije, što uključuje podružnice koje su dio vlastitog poslovanja kompanije, direktne dobavljače u onoj mjeri u kojoj su potrebni za proizvodnju proizvoda ili usluga te indirektne dobavljače, ali samo kada kompanija dobije saznanja o mogućim kršenjima ljudskih prava ili ekoloških obaveza s njihove strane.

- Od kompanija se posebno traži da osiguraju poštene uslove rada na nivou dobavljača. Dječiji i prinudni rad strogo su zabranjeni, radni uslovi moraju biti dostojanstveni i ne smiju biti štetni po zdravlje radnika, a njihovi interesi moraju biti pravilno zastupani - pojašnjavaju iz Sustineri Partnersa.

Iako će mnoge obaveze koje proizlaze iz usklađivanja praksi s novim zakonom povećati opterećenje dobavljačima, s novim propisima dolaze i koristi. To uključuje dugoročnu saradnju, zbog većih barijera za odabir dobavljača i uključivanje u rad, te veću integraciju dobavljača s klijentima u Njemačkoj. Novi njemački zakon o lancu nabavke pridružuje se skupini nacionalnih regulativa koje uvode provjere u lancu nabavke u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Firme će se ubrzo suočiti i sa planiranom direktivom Evropske unije, koja će na sličan način uvesti obaveze i odgovornost korporacija za upravljanje u cijelim lancima partnera.

Vijeće stranih investitora u BiH, Sustineri Partners i AIRE Centar su najavili konferenciju koja će se baviti tematikom novih propisa koji se usvajaju širom EU te novim obavezama kompanija po pitanju upravljanja, zaštite ljudskih prava i zaštite okoliša.

- Bosna i Hercegovina ima priliku da uhvati korak s promjenama zahtjeva na tržištu EU te ovo može biti prilika za naše kompanije - poručuju iz Sustineri Partnersa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.