NavMenu

Hrana koja loše utiče na štitnu žlijezdu - Šta treba izbaciti iz ishrane da bi se ublažili neugodni simptomi

Izvor: eKapija Utorak, 18.01.2022. 07:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PIxabay.com/LUM3N)Ilustracija
Kod poremećeja rada štitne žlezde pati cijelo tijelo. Zato osobe koje imaju ovih problema naročitu pažnju moraju da obrate na ishranu. Postoje namirnice koje nepovoljno utiču na žlijezdu i zbog svog specifičnog hemijskog sastava spriječavaju pravilnu proizvodnju hormona.

Najčešće bolesti štitnjače su hipertireoza ili ubrzani rad štitnjače, kada žijlezda proizvodi previše hormona, te hipotireoza ili usporeni rad, kada štitnjača proizvodi premalo hormona. Kod oba stanja trebalo bi izbjegavati određenu hranu jer ona može djelovati nepovoljno na proizvodnju hormona štitnjače, prenosi portal Haber.

Simptomi hipertireoze odnosno hipotireoze mogu se ublažiti izbjegavanjem određene hrane, no pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan. Stoga je dobro posavjetovati se sa lijekarom prije nego što neke od namirnica izbacite iz ishrane.

U slučaju hipertireoze izbjegavajte:
  • Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Takođe biste trebali izbjegavati jodiranu so jer ona sadrži puno veće količine joda.
  • Punomasno mlijeko, a umjesto njega konzumirajte obrano mlijeko koje se lakše vari.
  • Rafinisano brašno koje sadrži manje hranjivih materija od cijelog zrna pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visok glikemički indeks i može poremetiti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane sa nižim glikemičkim indeksom možete poboljšati nivoa hormona u tijelu, uključujući i hormone štitne žlijezde.
  • Bijeli hljeb, tjesteninu, peciva i pahuljice zamijenite sa namirnicama od cijelog zrna poput smeđeg pirinča, ovsa, ječma, itd...
  • Crveno meso, a umjesto toga konzumirajte nemasno meso poput ćuretine i ribu kao što je losos, tuna, haringa, skuša.
  • Mliječne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana sa intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mlijeka i mliječnih prerađevina. Izbjegavajte mliječne proizvode i ukoliko vas muče konstantni problemi sa varenjem, nadutost i osećaj umora nakon konzumacije mlijeka, sira, sladoleda, jogurta, itd
U slučaju hipotireoze trebalo bi izbjegavati sljedeće namirnice:
  • Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, rena.
  • Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja, koje može uticati na proizvodnju hormona štitnjače. Preporučuje se i izbjegavanje čokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin, koji može spriječiti proizvodnju hormona. Također, izbjegavajte i sojin sos.
  • Oprezno i s hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno industrijski prerađene namirnice koje sadrže gluten.
  • Brza hrana ne bi trebalo da se konzumira jer usporava proizvodnju hormona.
  • Breskve, kruške i jagode, voće je koje biste trebali izbjegavati ili ga jesti umjereno kako biste povećali proizvodnju hormona u tijelu.
Prije nego što bilo šta krenete da primjenjujete u svojoj ishrani važno je napomentu da je obavezno da se za neki od koraka posavetujete sa svojim ljekarom. Nakon pregleda i detaljnih ispitivanja naći ćete najoptimalniju ishranu koja ublažava pojavu simptoma poremećenog rada štitne žlijezde.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.