NavMenu

Nova nalazišta sumporne vode u Ulcinju - Doktor Karamanaga predlaže otvaranje tri zdravstvena centra

Izvor: Dan Utorak, 18.01.2022. 07:22
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Nedavno otkrivanje novih nalazišta sumporne vode u centru Ulcinja ponovo je pokrenulo priču o nužnosti da taj grad bude destinacija zdravstvenog turizma. Dugogodišnji direktor Doma zdravlja u Ulcinju, prim. dr Gani Karamanaga, kazao je, za portal Ul-info, da u Ulcinju treba otvoriti tri zdravstvena centra: jedan na Velikoj plaži, drugi u Borovoj šumi i treći u Valdanosu.

- Za sve to već postoji dokumentacija, tvrdi Karamanaga, koji je napisao knjigu o liječenju prirodnim faktorima u Ulcinju.

Stručnjaci se slažu da bi u realizaciju priče o zdravstveno-rekreativnom turizmu u Ulcinju najlakše bilo krenuti kroz realizaciju projekta liječenja ginekoloških bolesti. Jer, Ženska plaža, u središtu prekrasne Borove šume, sinonim je za to u širim razmjerama. Zbog ljekovitih izvora sumporne vode, koja liječi sterilitet, od pogleda zaklonjena zelenilom i rastinjem gdje se žene mogu kupati bez odjeće, ona je postala omiljeno mjesto za kupanje i sunčanje za žene iz svih krajeva svijeta.

Prema riječima dr Karamanage, Velika plaža je idealno mjesto za izgradnju centra za rehabilitaciju i liječenje peloidom (ljekovitim blatom, kojeg ima u ogromnim količinama na Solani) i pijeskom.

- On bi bio otvorenog tipa, jer se terapija tim materijalima može sprovoditi tokom cijele kalendarske godine, navodi on, ističući da je u pogledu radioaktivnosti utvrđeno da ulcinjski pijesak sadrži radijuma, urana i torijuma u malim količinama, pa se može reći da je blago radioaktivan, što sve ukupno čini da je vrlo pogodan, naročito kod oboljenja organa za kretanje i kičme, reumatizma, diskopatija, išijalgija, kao i stanja nakon povreda tih organa.

Interesantno je posmatrati kako se bolesnici umotavaju i ukopavaju u vrućem, suvom pijesku i tu leže često i po nekoliko sati. Ima nebrojeno mnogo nevjerovatnih primjera gdje je ljekovito svojstvo ulcinjskog pijeska pokazalo svu svoju čudotvornost.

- Dakle, prirodni faktori Ulcinja se mogu vrlo korisno upotrijebiti u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji mnogih oboljenja i stanja. Negdje oni u potpunosti mogu zamijeniti lijekove, a negdje se uz njih postižu bolji i dugotrajniji rezultati. Ovi prirodni činioci, kojih rijetko gdje ovoliko ima na jednom mjestu, nijesu korisni samo za oboljele nego i za zdrave, u zdravstvenom turizmu, ali koji su iscrpljeni životom i radom, gdje bi im njihova primjena uz odmor i rekreaciju, kao i određen stepen medicinskog tretmana vratila vitalne funkcije. U današnjem svijetu možda bi naš grad mogli reklamirati pod sloganom: Ulcinj - antistres destinacija. Baš lijepo i tačno zvuči - kaže dr Karamanaga.

Banjsko i klimatsko lječilište

Prije više od osam decenija, 1922. godine, Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca proglasila je Ulcinj "banjskim i klimatskim lječilištem" ozvaničavajući ono što je ranije prepoznato u akademskim krugovima i naučnoj zajednici. Tako je, na primjer, znanstvenik svjetskog glasa, Mihajlo Pupin, tražio 1910. godine od kralja Nikole I Petrovića dozvolu za otvaranje sanatorijuma u Ulcinju, dok je učeni Rus, Pavle Apolonovič Rovinski, pisao da se tokom čestih boravaka u tom gradu lično uvjerio u blagotvornosti ulcinjskog prostora za čovječiji organizam, prenosi "UL- info".

Prvu studiju o ovoj temi objavio je 1932. godine poznati naučnik, dr Jovan Kujačić, a tri decenije kasnije predsjednik Evropske lige za reumatizam dr Lemoks je ustvrdio da "Ulcinj u terapeutskom smislu ima veliku budućnost".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.