Izvor: Energija Balkana | Nedjelja, 16.01.2022.| 12:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slovenci ispituju mogućnost odlaganja nuklearnog otpada u duboke bušotine

Ilustracija
Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com )
Odlaganje nuklearnog otpada tehnologijom skladištenja u duboke bušotine je "važna alternativna opcija koju treba da razmotrimo", rekao je Leon Kegel iz slovenačke organizacije za upravljanje radioaktivnim otpadom, nakon preliminarne studije o rješenjima za odlaganje iskorišćenog goriva iz istraživačkog reaktora TRIGA II. Po ovom modelu moguće je skladištiti i radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško.

U studiji, koju je naručila Slovenačka organizacija za upravljanje radioaktivnim otpadom (ARAO) u partnerstvu sa američkom kompanijom za odlaganje nuklearnog otpada Deep Isolation, zaključeno je da bi odlaganje radioaktivnog otpada tehnologijom skladištenja u duboke bušotine bilo "bezbjedno i isplativo" rješenje.

Tip reaktora nazvan TRIGA II iz 1960-ih jedan je od 66 takve vrste širom svijeta. On se u Sloveniji koristi kao istraživački reaktor i proizvodi radioaktivne izotope za medicinska istraživanja i obuku. Planirano je da bude zatvoren 2043. godine.

Studija je pokazala da bi najisplativija opcija bila izgradnja jednog skladišta (duboke bušotine), gdje bi se smještalo gorivo koje dolazi iz istraživačkog reaktora TRIGA II i iz nuklearne elektrane Krško u zemlji.

Druga opcija bi bila da se napravi mikroskladište, tj. odlaže sav istraživački otpad u jednu bušotinu sa malim otiskom.

Studija nudi rješenja i za NE Krško

Kako navodi kompanija Deep Isolation, ova studija bi se mogla tretirati kao projekat pronalaženja bezbjednog načina skladištenja radiokativnog otpada. Kompanija je, takođe, navela da bi ova studija mogla predstavljati neprocjenjiv doprinos istraživanju, demonstraciji i karakterizaciji lokacije za šire nacionalno skladište, bez obzira da li slovenačka vlada odluči da izgradi duboku bušotinu ili tradicionalno rudarsko skladište- spremište za gorivo iz NE Krško. Dakle, ne samo za slovenački istraživački reaktor TRIGA II.

Odvojena studija kompanije Deep Isolation, koju su naručili agencija za Norveški nuklearni otpad i Evropska organizacija za razvoj odlagališta, objavljena je u decembru. U njoj se sugeriše da bi tehnologija dubokih bušotina bila održivo i isplativo rješenje za dugovječni radioaktivni otpad srednjeg i visokog nivoa, koji privremeno čuvaju Hrvatska, Danska, Holandija, Norveška i Slovenija.

- Odlaganje nuklearnog otpada tehnologijom dubokih bušotina je važna alternativna opcija, koju treba da razmotrimo u Sloveniji - rekao je Leon Kegel, šef za planiranje i razvoj ARAO-a.

Snažan argument za korišćenje ove tehnologije skladištenja

- Nedavni rad Deep Isolation – za Sloveniju na gorivu TRIGA II i za Sloveniju, Hrvatsku, Dansku, Holandiju i Norvešku na odlaganju komercijalnog istrošenog goriva i drugog visokoaktivnog otpada – bio je od velike pomoći u isticanju potencijalnih benefita. Studija je, takođe, navela potrebne buduće korake za odlaganje putem tehnologije dubokih bušotina kao alternativa ili dodatak projektovanim rudarskim geološkim odlagalištima - dodao je Kegel.

Izvršni direktor Deep Isolation EMEA, Kris Parker, rekao je da ove dvije odvojene studije predstavljaju "snažan argument za dalju međunarodnu saradnju na istraživačkom demonstracionom projektu, kako bi se steklo tehničko i naučno znanje o odlaganju nuklearnog otpada u duboke bušotine".

Rješenje Kalifornijske kompanije Deep Isolation za upravljanje korišćenim nuklearnim gorivom i visokoaktivnim radioaktivnim otpadom uključuje njegovo postavljanje u kanistere otporne na koroziju, postavljene u duboke horizontalne bušotine. Tehnologija koristi postojeću tehnologiju usmjerenog bušenja. Otpad se može preuzeti u određenom vremenskom roku ili trajno obezbijediti. Godine 2019. Deep Isolation je javno demonstrirao svoj koncept kada je uspješno postavio, a zatim izvukao, prototip kanistera za nuklearni otpad stotinama metara ispod zemlje kroz bušotinu.

Kompanija je završila druge studije izvodljivosti za odlaganje dubokih bušotina za napredne nuklearne projekte, uključujući američki Institut za istraživanje električne energije i estonski Fermi Energia.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE