NavMenu

Slovenci ispituju mogućnost odlaganja nuklearnog otpada u duboke bušotine

Izvor: Energija Balkana Nedjelja, 16.01.2022. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)Ilustracija
Odlaganje nuklearnog otpada tehnologijom skladištenja u duboke bušotine je "važna alternativna opcija koju treba da razmotrimo", rekao je Leon Kegel iz slovenačke organizacije za upravljanje radioaktivnim otpadom, nakon preliminarne studije o rješenjima za odlaganje iskorišćenog goriva iz istraživačkog reaktora TRIGA II. Po ovom modelu moguće je skladištiti i radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško.

U studiji, koju je naručila Slovenačka organizacija za upravljanje radioaktivnim otpadom (ARAO) u partnerstvu sa američkom kompanijom za odlaganje nuklearnog otpada Deep Isolation, zaključeno je da bi odlaganje radioaktivnog otpada tehnologijom skladištenja u duboke bušotine bilo "bezbjedno i isplativo" rješenje.

Tip reaktora nazvan TRIGA II iz 1960-ih jedan je od 66 takve vrste širom svijeta. On se u Sloveniji koristi kao istraživački reaktor i proizvodi radioaktivne izotope za medicinska istraživanja i obuku. Planirano je da bude zatvoren 2043. godine.

Studija je pokazala da bi najisplativija opcija bila izgradnja jednog skladišta (duboke bušotine), gdje bi se smještalo gorivo koje dolazi iz istraživačkog reaktora TRIGA II i iz nuklearne elektrane Krško u zemlji.

Druga opcija bi bila da se napravi mikroskladište, tj. odlaže sav istraživački otpad u jednu bušotinu sa malim otiskom.

Studija nudi rješenja i za NE Krško

Kako navodi kompanija Deep Isolation, ova studija bi se mogla tretirati kao projekat pronalaženja bezbjednog načina skladištenja radiokativnog otpada. Kompanija je, takođe, navela da bi ova studija mogla predstavljati neprocjenjiv doprinos istraživanju, demonstraciji i karakterizaciji lokacije za šire nacionalno skladište, bez obzira da li slovenačka vlada odluči da izgradi duboku bušotinu ili tradicionalno rudarsko skladište- spremište za gorivo iz NE Krško. Dakle, ne samo za slovenački istraživački reaktor TRIGA II.

Odvojena studija kompanije Deep Isolation, koju su naručili agencija za Norveški nuklearni otpad i Evropska organizacija za razvoj odlagališta, objavljena je u decembru. U njoj se sugeriše da bi tehnologija dubokih bušotina bila održivo i isplativo rješenje za dugovječni radioaktivni otpad srednjeg i visokog nivoa, koji privremeno čuvaju Hrvatska, Danska, Holandija, Norveška i Slovenija.

- Odlaganje nuklearnog otpada tehnologijom dubokih bušotina je važna alternativna opcija, koju treba da razmotrimo u Sloveniji - rekao je Leon Kegel, šef za planiranje i razvoj ARAO-a.

Snažan argument za korišćenje ove tehnologije skladištenja

- Nedavni rad Deep Isolation – za Sloveniju na gorivu TRIGA II i za Sloveniju, Hrvatsku, Dansku, Holandiju i Norvešku na odlaganju komercijalnog istrošenog goriva i drugog visokoaktivnog otpada – bio je od velike pomoći u isticanju potencijalnih benefita. Studija je, takođe, navela potrebne buduće korake za odlaganje putem tehnologije dubokih bušotina kao alternativa ili dodatak projektovanim rudarskim geološkim odlagalištima - dodao je Kegel.

Izvršni direktor Deep Isolation EMEA, Kris Parker, rekao je da ove dvije odvojene studije predstavljaju "snažan argument za dalju međunarodnu saradnju na istraživačkom demonstracionom projektu, kako bi se steklo tehničko i naučno znanje o odlaganju nuklearnog otpada u duboke bušotine".

Rješenje Kalifornijske kompanije Deep Isolation za upravljanje korišćenim nuklearnim gorivom i visokoaktivnim radioaktivnim otpadom uključuje njegovo postavljanje u kanistere otporne na koroziju, postavljene u duboke horizontalne bušotine. Tehnologija koristi postojeću tehnologiju usmjerenog bušenja. Otpad se može preuzeti u određenom vremenskom roku ili trajno obezbijediti. Godine 2019. Deep Isolation je javno demonstrirao svoj koncept kada je uspješno postavio, a zatim izvukao, prototip kanistera za nuklearni otpad stotinama metara ispod zemlje kroz bušotinu.

Kompanija je završila druge studije izvodljivosti za odlaganje dubokih bušotina za napredne nuklearne projekte, uključujući američki Institut za istraživanje električne energije i estonski Fermi Energia.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.