Izvor: eKapija | Petak, 14.01.2022.| 13:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvo gejming selo na svetu, globalni lider u Srbiji, softver vredniji od poljoprivrede - Retrospektiva 2021, investicije u oblasti telekomunikacija i IT-a u Srbiji

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)
Kada se posmatra istorija nekog privrednog sektora uvek se naiđe na godinu koja predstavlja prekretnicu u razvoju, a 2021. godina je nesumnjivo upravo bila ta za IT sektor u Srbiji. Prema podacima Narodne banke Srbije, protekle godine IT industrija je dostigla izvoz od 1,5 mlrd EUR i time prestigla poljoprivrednu proizvodnju. Zabeležen je i dvocifren rast od čak 28%, a ukupna vrednost industrije premašila je 3 mlrd EUR.

Statistički podaci pratili su i dinamične promene na tržištu. Proizvodi naših programera i inženjera osvajali su svetsko tržište. Ono što je posebno privlačilo pažnju stručne javnosti jesu brojne investicije veznane za stvaranje biznis habova i centara za razvoj startapa, gejming sela i brojni drugi centri posvećeni novim tehnologijama. Sa druge strane, protekla godina obeležena je i akvizicijama koje se premašivale stotine miliona evra.

Čitaoci portala eKapija takođe su primetili da se u IT sektoru dešava nešto veoma značajno. Dosta vaše pažnje posvećeno je ovoj oblasti, a ovo su priče koje su bile najčitanije u 2021. godini:

(Foto: Maglian apartmani Divčibare/Facebook)
1. Maglian - jedinstveni centar namenjen IT industriji

Firma Autology d.o.o. iz Beograda krenula je u ambiciozan projekat izgradnje centra namenjenog IT industriji sa konceptom coliving i coworking prostora. Realizacija investicije, čija je vrednost između 6 i 7 mil EUR, započela je još tokom 2019. godine.

Specifičnost kompleksa ogleda se u tome što će se na placu površine 2 hektara graditi objekti koji zauzimaju samo 7% prostora. Sve ostalo biće pretvoreno u park zarad što prijatnijeg boravka i rada IT profesionalaca. U planu je da se u sredini postavi mini jezero sa plažnim barom, prostorima za decking odmor, a biće obezbeđen i poseban prostor za rad u prirodi.

Ceo kompleks prostiraće se na površini od oko 8.000 m2 sa 72 smeštajne jedinice, gde će se nalaziti 150 kreveta. Za coworking prostor predviđeni su objekti površine od oko 1.000 m2.

- Maglian je sastavljen iz više objekata. U prvom i drugom će se nalaziti apartmani i coworking prostor, a u trećem recepcija, restoran, vinski bar, digital kafe (brzi kafić) i zen centar, saune, sobe za masaže i tuševi "iznenađenja", zatim, mini konferencijska sala, coworking prostor i određeni broj ekskluzivnih soba. Svaki od ovih objekata namenjen je za određeni segment u poslovanju IT industrije, - jedan za startape, dugi za digitalne nomade, a treći za kompanije, i svaki ima svoj coworking prostor – rekli su za eKapiju iz kompanije Autology tokom aprila meseca i tom prilikom istakli da su svi aprtmani već prodati.
(Foto: Delta Holding)

2. e-Commerce Ananas

2021. godina bila je druga godina obeležena pandemijom koronaviursa. Još od početka širenja zarazne bolesti, privreda je uvidela da digitalizacija predstavlja najbolji način da se u izmenjenim uslovima nastavi rad. Nakon početnog prilagođavanja, brojne kompanije počele su da izbaciju svoja digitalna rešenja namenjena poslovanju. Platofrma Ananas za onlajn trgovinu kompanije Delta Holding privukla je veliku pažnju.

Iz kompanije Delta najavili su početkom prošle godine da sa novom platformom žele da uplove u svet onlajn trgovine, ali sa vrlo visoko postavljenim ciljevima. Želja je da se od aplikacije koja korisnicima pruža jedinstveno iskustvo napravi regionalni džin u okviru koga se nudi veliki asortiman robe preko najvećih dobavljača na tržištu.

- Sa finansijskom snagom i investitorskim iskustvom koje ima Delta, uvereni smo da možemo da stvorimo regionalnog džina u onlajn trgovini. Ananas će korisnicima ponuditi nešto na šta nisu navikli u domaćoj trgovini, a što imaju samo najveći globalni trgovci poput Amazona ili AliExpressa. Na samom početku pokrićemo tržište Srbije, ali sa namerom da vrlo brzo budemo prisutni na tržištima bivše Jugoslavije, plus Albanija - rekla je Marija Desivojević Cvetković, potpredsednik Delte za strategiju i razvoj.

Kako je vreme proticalo tako se platforma Ananas približava svom početku rada. U avgustu su obavljena poslednja testiranja sa akcentom na korisničko iskustvo i istraživanje tržišta kako bi se obezbedila usluga koja se izdvaja na tržištu.

- Iz tog razloga smo već sproveli veliki broj istraživanja, ali i odabrali alate koji prodavcima omogućavaju da lako i jednostavno kupcima ponude pravi proizvod u pravom trenutku. Najveća razlika biće u doživljaju korisnika kroz svaku od faza onlajn kupovine - od "razgledanja" proizvoda, naručivanja, do plaćanja i isporuke. Pored jedinstvenog user experience-a, sofisticiranog dizajna, korisničke podrške, sigurnih transakcija i dostave, Ananas povezuje kupce i trgovce na pouzdanoj regionalnoj platformi za onlajn kupovinu - otkrio je za eKapiju Rajko Mandić, CEO Ananasa.

Nešto kasnije od završetka beta verzije platforma je počela sa radom. Za početak proizvodi se nude na tržištu Srbije, a očekuje se i skoro proširenje na čitav region i Albaniju. Kako će ići ostvarivanje postavljenih ciljeva pokazaće vreme, ali, s obzirom na pažnju koja je posvećena ovoj platformi, od Delte se očekuje mnogo u ovom segmentu trgovine.
(Foto: Kuzmanov and partners/ Vizuelizacija CASE 3D)
3. Rešenje za zgradu Radničkog univerziteta, simbola propadanja u Novom Sadu

Uspon IT industrije na tržištu stvorila je novu potrebu za širenjem poslovnog prostora uspešnih kompanija. Vega IT iz Novog Sada kupila je krajem 2020. godine zgradu Radničkog univerziteta u ovom gradu za 5,26 mil EUR. Zatim je početkom prošle godine raspisan zatvoren konkurs za arhitektonsko rešenje zdanja koje u kontinuitetu propada 21. godinu.

Na pozivnom konkursu učestvovali su Kuzmanov and partners iz Novog Sada, Zabriskie Studio iz Beograda, Remorker Architects iz Beograda i Synthesis Quatro iz Novog Sada. Prva pomenuta kompanija, Kuzmanov and partners, pobedila je na konkursu sa svojim rešenjem koje održava identitet zgrade, ali i daje novu dimenziju funkcionalnosti.

- Ideja koja stoji iza arhitekture nove zgrade je održavanje identiteta objekta kroz prepoznatljivost modernog dizajna i upotrebu novih materijala i modernih obloga. Bitna vodilja kod formiranja idejnog rešenja bila je zadržavanje vertikalnosti objekta kako bi se očuvala vitkost kompozicije. Uvođenje rama koji obuhvata objekat je imalo funkcionalni i oblikovni smisao. Tako koncipiran ram daje karakter objektu, uokviruje ga kao sliku, a opet funkcionalno pokriva elemente na fasadi. Atraktivan izgled objekta sa svedenom arhitekturom daje utisak elegancije PALATE VEGA RADNIČKI i na taj način, i karakterom i jasnom estetikom, omogućuje prepoznatljivost brenda koji gradi kompanija VEGA IT - rekao je stariji partner i osnivač kompanije Kuzmanov and partners Lazar Kuzmanov.

Konkurs je završen u martu mesecu i tada su iz kompanije Vega IT najavali da će se krenuti u izradu arhitektonskog rešenja za uređenje enterijera i početak rekonstrukcije koja se u Novom Sadu sa nestrpljenjem iščekuje.
(Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)
4. Globalni lider gejming industrije na IT tržištu u Srbiji

U 2021. godini obavljeno je jedno od najvećih spajanja na IT tržištu u Srbiji. Take-Two Interactive i Nordeus, domaći brend, kreator jedne od najuspešnijih igara za mobilne platforme Top Eleven, krenuli su u zajednički pohod na osvajanje gejming tržišta. Vrednost posla bila je veća od 378 mil USD pri čemu je 225 mil USD isplaćeno u kešu, a u okviru spajanja definisani su i procenti od buduće zarade.

Inače, Take-Two Interactive je kompanija koja predstavlja jednog od najjačih igrača u gejming industriji. U njihovom vlasništvu nalaze se Rockstar Games i 2K, kreatori epohalnih igrica kao što su Grand Theft Auto (GTA), Red Dead, Bioshock i brojni drugi naslovi.

Vest o ulasku globalnog lidera na srpsko tržište otovorila je prostor da se mnogo više pažnje posveti gejming industriji. Ranije se na ovaj segment nije obraćala naročita pažnja. Često su bili zanemareni razvojni potencijali, ali posle dobrog rasta u 2020. godini i ovog uspeha, očekuje se snažan vetar u leđa razvoju kreativnih potencijala u našoj IT industriji.
(Foto: YouTube/screenshot)
5. Prvo gejming selo na svetu

Nedugo pošto je obavljeno epohalno spajanje domaće kompanije sa jednim od globalnih lidera u industriji video igara, najavljeno je otvaranje prvog gejming sela na svetu u Srbiji.

Relog Media, najveća esport produkcijska kuća na Balkanu, zajedno sa TV Arena Esportom, premijerno je na Paviljonu Srbije na Expo 2020 u Dubaiju predstavila projekat izgradnje prvog Gejming sela (Gaming village) u Srbiji i na svetu, koje će biti dostupno za organizaciju najvećih svetskih esport turnira.

U okviru Gejming sela, biće izgrađena prva namenski građena Gejming arena u svetu sa 10.000 sedećih mesta koja će biti namenjena organizaciji velikih svetskih esport turnira, za koje raste interesovanje publike.

Prema preliminarnim najavama, u svom sastavu Gejming selo će imati: poslovni prostor, Fakultet za esport i gejming, upravnu zgradu, hotel sa pet zvezdica koji će imati 300 luksuzno opremljenih soba, brojne kafiće i restorane koje će gosti Gejming sela imati na raspolaganju, ali i veliki spa centar i olimpijski bazen.

Ceo projekat zamišljen je kao mogućnost da Srbija što pre zauzme dobru poziciju na tržištu video igara koja iz godine u godinu raste sve više. Istovremeno, cilj je i da se kroz gejming selo naša zemlja uvrsti na listu organizatora najvećih turnira koji imaju priličan broj posetilica. Ne manje važna je i popularizacija esporta, kao i domaćih takmičara u oblasti gde se beleži veliki rast broja učesnika i profesionalaca.
(Foto: Instagram Igor Mirović)
6. Izgradnja nove zgrade Biosens instituta

Još jedan investicioni projekat nalazi se na ovoj listi. Predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Igor Mirović početkom protekle godine najavio je izgradnju nove zgrade Instituta Biosens u Novom Sadu.

Evropska investiciona banka je krajem januara dala končanu saglasnost na projekat izgradnje, a Mirović je tom prilikom najavio i otpočinjanje radova kroz nekoliko nedelja.

Ono što je posebno važno za ovaj objekat jeste da će se primenjivati najsavremenija tehnologija gradnje sa posebnim antivibracionim karakteristikama. Zbog toga, objekat će biti jedinstvenog tipa u Srbiji sa mogućnošću da se u okviru rada Instituta primenjuju najosetljivije tehnologije za istraživanje poljoprivrede.

Za ovaj projekat, Srbija je od Evropske investicione banke (EIB), dobila zajam u vrednosti od 11 mil EUR, a ugovorom o finansiranju potpisanom 2017. godine, u okviru faze 2 projekta Antares, predviđeno je da država uloži 3 mil EUR. Za izgradnju zgrade biće utrošeno oko 4,5 mil EUR, dok je za savremenu naučnu opremu planirano 9,5 mil EUR.
(Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)
7. Registar administrativnih postupaka eUprave

Važan segment razvoja IT-a u Srbiji je i integracija novih tehnologija sa državnom upravom.

Upravo iz ove oblasti vest koja je privukla priličnu pažnju naših čitalaca je otvaranje portala Registra administrativnih postupaka.

Registar privrednicima pruža mogućnost za efikasnije obavljanje administrativnog dela poslovanja. Svima njima sada su na jednom mestu dostpuni obrasci zahteva i infromacije o potrebnoj dokumentaciji, broju računa i iznosu takse ili određene naknade. Uz ove osnovne podatke na portalu su dostupne i druge važne informacije koje pomažu da se što brže završe neophodne procedure.

Registar treba da omogući smanjivanje gužvi na šalterima, a preduzetnicima mogućnost da bez bespotrebnih odlazaka i čekanja u redu završavaju administrativne poslove.
(Foto: Rasulov/shutterstock.com)
8. Telekom i Telenor - saradnja oko koje se digla velika prašina

Poslednja na listi najčitanijih piča iz oblasti IT-a u protekloj godini jeste vest o tome da su se Telekom Srbija i Telenor obratili Komisiji za zaštitu konkurencije sa zahtevom da se obe kompanije izuzmu od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja.

Cela ova priča započinje objavljivanjem namera kompanije Telenor da se aktivno uključi u tržište pružanja usluga internet provajdera i televizijskih sadržaja kroz saradnju sa Telekomom. U kritičkom delu javnosti se nakon pojave ove informacije stvorio otpor prema toj saradnji, zbog toga što ih je sve pdsećalo na udruživanje kako bi se smanjio tržini udeo konkurenta SBB.

Međutim, u kasinijim saopštenjima navodilo se da tu nije reč ni o kakvom spajanju, već o saradnji koja je prihvaćena u evropskim zemljama. Kako su navodili iz Telekoma, cilj je da se nakon liberalizacije bakarne infrastrukture, na tržištu Srbije omogući i liberalizacija optike.

Na kraju, sporna saradnja rešena je tako što je Telenor na tržištu ponudio korisnima novu uslugu Hipernet.

N. IgnjatovićPredstavili smo vam listu načitajnijih vesti iz oblasti investicija u telekomunikacijama i IT industriji čiji kompletan sadržaj možete pogledati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE