NavMenu

Prerađivačka industrija u RS može očekivati 15 mil KM podrške za tehnološki razvoj

Izvor: Glas Srpske Petak, 14.01.2022. 11:50
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je da su tehnološki razvoj i povećanje produktivnosti osnovni uslov za razvoj republičke privrede.

Petričević je u intervjuu Srni rekao da samo tako ovdašnje kompanije mogu biti konkurentne na zahtjevnom inostranom tržištu.

- Od izuzetnog značaja je da konkurentnost ekonomije podižemo kroz tehnološki razvoj i podizanje nivoa znanja. Upravo to veže ove dvije komponente jer, ukoliko nabavite novu i savremenu mašinu, morate imati i obučenog radnika - naveo je Petričević.

On je napomenuo da konstantno raste podrška privredi za direktna ulaganja, pa se u ovoj godini na tom planu može računati na 15 mil KM za tehnološki razvoj u prerađivačkoj industriji.

- Prošle godine na raspolaganju smo imali 7 mil KM, a zahvaljujući ovim bespovratim sredstvima privrednici iz oblasti prerađivačke industrije su investirali oko 66 mil KM. Za očekivanje je da u ovoj godini te investicije pređu 100 mil KM - istakao je Petričević.

On je precizirao da je za nastavak razvoja privrede potrebno ulagati u istraživanja, inovacije i digitalizaciju, stvarati sopstvene linije proizvoda ili viši stepen finalnog proizvoda.

- To se naročito odnosi na fabrike koje rade lon poslove u drvnoj industriji i oblasti tekstila, kože i obuće. Dugoročno, privredni razvoj ne smijemo bazirati na tome da imamo najjeftiniju radnu snagu, već da je značajno tehnološki unaprijedimo - pojasnio je Petričević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.