NavMenu

Izložba Ars Aevi: Barke Brace Dimitrijevića - Iz Venecije u Sarajevu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 11.10.2010. 11:34
Komentari
Podeli

Na prijedlog i u organizaciji Ars Aevi, u zvaničnu selekciju umjetničkih projekata 53. Venecijanskog bijenala uvrštena je izložba Brace Dimitrijevića, bosanskohercegovačkog umjetnika najvišeg internacionalnog ugleda.

("Budućnost posthistorije" u izložbenom prostoru Muzeja Ca` Pesaro u Veneciji)

U šestomjesečnom trajanju, od prvih dana juna do kraja novembra 2009, u reprezentativnim prostorima čuvenog Muzeja moderne umjetnosti Ca` Pesaro u Veneciji, izložba Brace Dimitrijevića, pod nazivom "Budućnost posthistorije", bila je otvorena za desetine hiljada posjetilaca ove najznačajnije smotre savremene svjetske umjetnosti.

(Enver H. i gradonačelnik Venecije na otvaranju izložbe u Veneciji)

U procesu pripreme i u svom sveukupnom trajanju, ovo reprezentativno predstavljanje stvaralaštva Brace Dimitrijevića pratio je veliki interes medija i opstruktivna ravnodušnost nadležnih državnih, entitetskih i kantonalnih ministarstava. Izložba je realizirana uz podršku gradova pobratima Venecije i Sarajeva i u saradnji sa partnerima koji su zaželjeli i odlučili da pruže svoju osobnu ili kolektivnu podršku inicijativi Projekta Ars Aevi. Izložbu u Veneciji svečano su otvorili gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari i tadašnji dogradonačelnik Sarajeva Slobodan Nešković. Za osobnu i institucionalnu podršku Projektu Ars Aevi i za pokretanje internacionalne kampanje za pomoć Sarajevu u godinama opsade, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen dodijelio je uvaženom filozofu, gradonačelniku Venecije, Massimu Cacciariju, titulu počasnog građanina Sarajeva.

Želju Ars Aevi da barke iz Venecije "doplove" u Sarajevo podržali su partneri koji su svojim radom i materijalima omogućili produkciju, transport i postavljanje izložbe u Veneciji i u Sarajevu.

(Enver H. i Braco D. u Art depoa Ars Aevi u Centru Skenderija)

Na osnovu odluke Gradske uprave Grada Sarajeva, koja usmjerava realizaciju projekta rekonstrukcije sarajevske Vijećnice, izložba "Budućnost posthistorije" bit će postavljena u periodu koji obilježava završetak radova na izgradnji staklenog krova aule Vijećnice i najavljuje početak intenzivnih radova na obnovi fasade ovog jedinstvenog objekta čija je sudbina utkana u historiju ratova 20. vijeka.

U prijateljskoj saradnji, postignuti su dogovori da se izložba "Budućnost posthistorije" održi u Sarajevu u dane jubilarnog 50. Festivala MESS i da u trajanju od 16. do 31. oktobra bude otvorena za građane Sarajeva, prijatelje umjetnosti iz svih prostora Bosne i Hercegovine i za umjetnike i posjetioce koji će u Sarajevu boraviti u vrijeme održavanja ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala.

Umjetnik Braco Dimitrijević sa najvećim je zadovoljstvom prihvatio poziv Ars Aevi, Festivala MESS i Grada Sarajeva da izložbu "Budućnost posthistorije" postavi u atrijumu sarajevske Vijećnice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.