Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 11.10.2010.| 11:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izložba Ars Aevi: Barke Brace Dimitrijevića - Iz Venecije u Sarajevu

Na prijedlog i u organizaciji Ars Aevi, u zvaničnu selekciju umjetničkih projekata 53. Venecijanskog bijenala uvrštena je izložba Brace Dimitrijevića, bosanskohercegovačkog umjetnika najvišeg internacionalnog ugleda.

("Budućnost posthistorije" u izložbenom prostoru Muzeja Ca` Pesaro u Veneciji)

U šestomjesečnom trajanju, od prvih dana juna do kraja novembra 2009, u reprezentativnim prostorima čuvenog Muzeja moderne umjetnosti Ca` Pesaro u Veneciji, izložba Brace Dimitrijevića, pod nazivom "Budućnost posthistorije", bila je otvorena za desetine hiljada posjetilaca ove najznačajnije smotre savremene svjetske umjetnosti.

(Enver H. i gradonačelnik Venecije na otvaranju izložbe u Veneciji)

U procesu pripreme i u svom sveukupnom trajanju, ovo reprezentativno predstavljanje stvaralaštva Brace Dimitrijevića pratio je veliki interes medija i opstruktivna ravnodušnost nadležnih državnih, entitetskih i kantonalnih ministarstava. Izložba je realizirana uz podršku gradova pobratima Venecije i Sarajeva i u saradnji sa partnerima koji su zaželjeli i odlučili da pruže svoju osobnu ili kolektivnu podršku inicijativi Projekta Ars Aevi. Izložbu u Veneciji svečano su otvorili gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari i tadašnji dogradonačelnik Sarajeva Slobodan Nešković. Za osobnu i institucionalnu podršku Projektu Ars Aevi i za pokretanje internacionalne kampanje za pomoć Sarajevu u godinama opsade, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen dodijelio je uvaženom filozofu, gradonačelniku Venecije, Massimu Cacciariju, titulu počasnog građanina Sarajeva.

Želju Ars Aevi da barke iz Venecije "doplove" u Sarajevo podržali su partneri koji su svojim radom i materijalima omogućili produkciju, transport i postavljanje izložbe u Veneciji i u Sarajevu.

(Enver H. i Braco D. u Art depoa Ars Aevi u Centru Skenderija)

Na osnovu odluke Gradske uprave Grada Sarajeva, koja usmjerava realizaciju projekta rekonstrukcije sarajevske Vijećnice, izložba "Budućnost posthistorije" bit će postavljena u periodu koji obilježava završetak radova na izgradnji staklenog krova aule Vijećnice i najavljuje početak intenzivnih radova na obnovi fasade ovog jedinstvenog objekta čija je sudbina utkana u historiju ratova 20. vijeka.

U prijateljskoj saradnji, postignuti su dogovori da se izložba "Budućnost posthistorije" održi u Sarajevu u dane jubilarnog 50. Festivala MESS i da u trajanju od 16. do 31. oktobra bude otvorena za građane Sarajeva, prijatelje umjetnosti iz svih prostora Bosne i Hercegovine i za umjetnike i posjetioce koji će u Sarajevu boraviti u vrijeme održavanja ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala.

Umjetnik Braco Dimitrijević sa najvećim je zadovoljstvom prihvatio poziv Ars Aevi, Festivala MESS i Grada Sarajeva da izložbu "Budućnost posthistorije" postavi u atrijumu sarajevske Vijećnice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.