Izvor: eKapija | Srijeda, 12.01.2022.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren most Svilaj, u toku spajanje mosta Počitelj, uskoro gradnja autoputa od Rače do Bijeljine - Retrospektiva 2021, investicije u oblasti SAOBRAĆAJA

Most Svilaj
Most Svilaj (Foto: YouTube/Screenshot)
Čitaoci eKapije pomno su pratili svaki izgrađeni ili planirani kilometar autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu. Kako i ne bi, ako putna infrastruktura direktno utiče na kvalitet naših života i bezbjednost. Svakako su najaktivnija gradilišta na Koridoru 5C koz FBiH, iako nismo ponosni na dinamiku kojom se realizuju saobraćajni projekti u BiH. U RS sada su aktivna dva gradlišta na Koridoru 5C, što je svakako značajno za njeno područje, a uskoro se očekuje i izgradnja autoputa od Rače do Bijeljine.

U FBiH do sada je u potpunosti izgrađeno i nalazi se u upotrebi oko 114,5 kilometara autoputa i to dionice Svilaj-Odžak, Zenica sjever-Tarčin i Međugorje–Bijača. Privodi se i kraju jedna od najimpozantnijiih građevina na cijelom Koridoru - most Počitelj.

Izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd koji će finansirati Rusi, a graditi Turci, trenutno koči Brčko distrikt, gdje se ne mogu dogovoriti kojom trasom bi taj autoput prelazio preko njihove teritorije. Što se tiče Republike Srpske i Federacije BiH, za razliku od Brčko distrikta, one već imaju definisane trase. Tako će kroz Srpsku autoput ići od Rače prema Bijeljini i dalje prema Brčkom. Kada se definiše trasa kroz Brčko, autoput će ići dalje prema Tuzli, zatim kroz Zavidoviće i Žepče i dalje prema Sarajevu.

Posljedice pandemije i dalje snažno pogađaju avionski saobraćaj, i to se odražava na sve aerodrome u BiH, naročito mostarski koji je među najugroženijim usljed pada prometa. S druge strane, takvo stanje nije omelo da se aktivno vode pripreme za gradnju trebinjskog, gdje je izabran projektant.

Da vidimo kako izgleda retrospektiva najčitanijih investicija na portalu eKapija u sektoru SAOBRAĆAJA.

Most Počitelj
Most Počitelj (Foto: Autoceste FBiH)
Koridor 5C godinama unazad drži čelnu poziciju na listi, a tako je bilo i prethodne. Kako je rečeno nedavno u Autocestama FBiH, trenutno su u izgradnji 32 kilometra autoputa ukupne investicijske vrijednosti od 1,03 mlrd KM. Krajem godine počelo je spajanje najvišeg mosta na Koridoru 5C - Počitelja, u okviru poddionice Počitelj–Zvirovići. Iako se bilježe kašnjenja, most Počitelj biće jedan od najviših na prostoru BiH, dužine 980 metara s visinom stubova 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara, a jedinstven po tome što se grade dva smjera autoputa na pojedinačnim stubovima.

Nakon što je završeno 11 kilometara Zeničke zaobilaznice, naši čitaoci pratili su probijanje tunela Zenica koji je kompletno probijen krajem novembra. Tunel Zenica ukupne je dužine 3.360 metara i predstavlja trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora 5C u BiH. Njegovim završetkom i puštanjem u promet put između Zenice i Žepča biće kraći za pet kilometara. Tunel Zenica nalazi se u sklopu poddionice Ponirak-Vraca te je nastavak trase autoceste od Zenice prema Doboju.

Prošle godine obavljeni su pripremi radovi za izgradnju poddionice Poprikuše-Nemila dužine 5,5 km, koja je dio dionice Doboj jug – Zenica sjever. Takođe, očekuje se skorija gradnja autoputa kroz Tešanj, a prošle godine se radilo na eksproprijaciji za dvije dionice koje će proći kroz tu opštinu gdje je prioritet dionica Putnikovo brdo-Medakovo.

Poddionica Buna-Počitelj
Poddionica Buna-Počitelj (Foto: Autoceste FBiH)
Pažnju ste svakako posvetili i gradnji autotuta kroz Hercegovinu. Prema informacijama iz novembra, radovi na poddionici Buna-Počitelj ušli su u završnu fazu, čija dužina iznosi 7,2 kilometra, a svi radovi na ovom dijelu puta trebalo bi da uskoro budu završeni. Ova poddionica pozicionirana je između poddionice tunel Kvanj-Buna na sjevernoj i poddionice Počitelj-Zvirovići na južnoj strani. Na južnoj strani se uveliko gradi, a za poddionicu tunel Kvanj – Buna i otvaranje još jednog gradilišta na autoputu na jugu BiH, najavljeno je potpisivanje ugovora, a o čemu kasnije nismo imali informacije.

U drugoj polovini 2022. planiran je početak novog investicijskog ciklusa vrijednog 1,95 mlrd KM za izgradnju 61,5 kilometara autoputa u Federaciji BiH. Kako je nedavno saopšteno iz Autocesta FBiH, radovi će prvo krenuti na dva strateška i najveća izazova – tunel kroz planinu Prenj, kao i dionica Mostar jug – Mostar sjever, te dionice Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše.

- Izgradnjom kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg, ali i tehnički najzahtjevnijeg, projekta na Koridoru 5C, tunela Prenj, čija će izgradnja trajati pet godina bit će kompletirana izgradnja Koridora 5C na teritoriju Federacije BiH. Završetkom izgradnje autoceste na Koridora 5C Bosna i Hercegovina će dobiti 320 kilometara autoceste, od čega kroz Federaciju BiH prolazi 275 kilometara – rečeno je iz Autocesta FBiH.

I Semberci nestrpljivo očekuju autoput kroz svoju teritoriju. Bijeljinski privrednici bilježe rekordne rezultate, poručio je nedavno gradonačelnik, a nove prilike i unapređenje ambijenta očekuju od gradnje autoputa i povezivanja sa regionom. Upravo se na drugom mjestu naše liste je vijest o tenderu za projektovanje i izgradnju autoputa od Rače do Bijeljine, gdje je vrijednost radova procijenjena na 260 mil KM. Pomenuta dionica je dio budućeg autoputa od Beograda do Sarajeva, gdje Srbija već izvodi radove na dionici od Kuzmina do Sremske Rače, a dali smo i prikaz mosta na Savi koji se gradi u Sremskoj Rači.

Budući most na Savi - dionica autoputa Beograd-Sarajevo
Budući most na Savi - dionica autoputa Beograd-Sarajevo (Foto: Skyscrapers Construction Serbia)
Prošle godine zvanično je otvoren i most Svilaj na Koridoru 5C i ta investicija po čitanosti nosi bronzano, treće mjesto. Nakon otvaranja mosta koji povezuje BiH i Hrvatsku, na upotrebu je predat i novi granični prelaz Svilaj, čime se stvoreni preduslovi za međunarodni promet putnika.

Prekogranični most Svilaj dio je dionice Koridora 5C čiju je izgradnju finansirala EU sa 24,5 mil EUR u bespovratnim sredstvima putem Investicionog fonda za zapadni Balkan, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 mil EUR u zajmovima, saopšteno je ranije iz Delegacije EU.

S novom pozicijom se vraćamo na lokalni nivo i Sarajevo. Četvrto mjesto zauzela je vijest o mogućoj gradnji tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje i od Željezničke stanice do Šipa. Kako je sve još na nivou razmatranja, kantonalno Ministarstvo saobraćaja je objavilo tender za izradu studije opravdanosti gradnje.

Osim toga, vaše interesovanje privukao je tender Autocesta FBiH za izgradnju dijela brze ceste Lašva-Nević Polje. Preciznije, javni poziv je objavljen za LOT 5 koji čini petlja "Vitez izlaz iz poslovne zone" – petlja Nević Polje". Za 4,78 km dugu dionicu predviđeno je 53 mil KM, što se smjestilo na peto mjesto najčitanijih investicija na eKapiji. U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste je predviđena i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji sa trupom ceste.

Koridor 5C ima svoje krake i na teritoriji Republike Srspke. Krajem novembra u naselju Rudanka kod Doboja ozvaničen je početak radova na drugoj dionici tog autoputa kroz RS što je projekt koji drži šestu poziciju naše liste. Druga dionica autoputa na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda, poznata kao Dobojska obilaznica, dužine je šest kilometara, a rok za završetak radova je tri godine.

Podsjećamo, trenutno su aktivna gradilišta dvije dionice autoputa na Koridoru 5C u RS, od kojih će na proljeće biti završena prva, od petlje Tovira do Kostajnice, a čija gradnja je počela prije dvije i po godine. Radovi na trećoj fazi planirani su da počnu sredinom 2022. godine.


Predstavili smo vam šest prvih pozicija koje su privukle najviše pažnje čitalaca eKapije. Kompletnu listu investicija iz oblasti saobraćaja možete vidjeti OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE