NavMenu

HET planira prodaju akcija vrijednih 435 mil KM - Akcionari odlučuju o emisiji 21. januara

Izvor: Capital Srijeda, 12.01.2022. 14:41
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) planira da se dokapitalizuje emisijom akcija za čak 435 mil KM, što je za 50 mil KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

Na petoj vanrednoj sjednici, koja je zakazana za 21. januar, pred Skupštinom akcionara HET-a naći će se Odluka o emisiji akcija javnom ponudom.

- Ovom Odlukom emituje se druga emisija redovnih (običnih) akcija javnom ponudom od 435.000.000 akcija, nominalne vrijednosti jedna KM po akciji, ukupne vrijednosti 435 mil KM - naveli su u HET-u.

Vrijednost emisije, koja bi trebala da se sprovede na Banjalučkoj berzi, premašuje akcijski kapital HET-a koji iznosi 385,1 mil KM.

- Sredstva prikupljena emisijom akcija će se koristiti za povećanje uloga HET-a u privrednom društvu Hidroelektrane Dabar radi pribavljanja sredstava za finansiranje izgradnje infrastrukturnog projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - navode u HET-u.

Postojeći akcionari imaju pravo preče kupovine akcija, a rok za korištenje tog prava je 15 dana od dana početka upisa i uplate. Nakon isteka roka za korištenje prava preče kupovine, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.


- Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,29 KM po jednoj akciji. Cijena za preostale akcije formiraće se na berzi. Standard povećanja cijene je 0,01 KM - definisali su u HET-u.

Emisija će se smatrati uspješnom ako bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto od ukupnog broja ponuđenih akcija.

HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 mil KM, a na polugodištu je imao neraspoređenu dobit od 35,2 mil KM. Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 mil KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.