NavMenu

Trgovci: Zabrana eura koristi samo bankarima

Izvor: Nezavisne novine Subota, 09.10.2010. 10:46
Komentari
Podeli

Odluka Vlade Federacije BiH, prema kojoj se od 1. oktobra sva roba i usluge mogu plaćati isključivo u nacionalnoj valuti BiH - KM stvorila je brojne probleme građanima i poslovnim ljudima u Livnu, Tomislavgradu i Kupresu, opštinama u kojima desetine hiljada ljudi primaju penzije i plate u eurima i kunama.

U livanjskim trgovinskim centrima, prodavnicama i ugostiteljskim objektima mogu se vidjeti natpisi: "Plaćanje samo u markama" ili "Zabranjeno plaćanje u eurima i kunama", a vlasnici ovih objekata našli su se na mukama šta da čine kada kućne budžete većine ovdašnjih građana čine upravo euri i kune.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona Dubravko Kovačević kaže da je i do sada u BiH postojala zakonska zabrana plaćanja u stranoj valuti, ali se to tolerisalo, a federalni Zakon o trgovini kojim je regulisano da se roba i usluge plaćaju isključivo u nacionalnoj valuti BiH nije poštivan.

Komentarišući odluku federalne Vlade, prema kojoj se u platnom prometu više ne može koristiti jedinstvena valuta zemalja EU i hrvatska kuna, ministar finansija Livanjskog kantona Ante Krajina smatra da je bilo vrijeme da se uvede red u platni promet Federacije BiH.

Međutim, vlasnici trgovinskih centara, prodavnica i ugostiteljskih objekata u Livnu, Tomislavgradu i Kupresu smatraju da zabrana plaćanja u eurima i kunama na ruku ide samo bankarima koji sada za konverziju 100 eura u marke uzimaju 1,5 odsto provizije.

Na području Livanjskog kantona ne postoji nijedna mjenjačnica, a brojni gosti iz Hrvatske koji dolaze u šoping u Tomislavgrad, Livno i Kupres zbog nižih cijena prehrambenih proizvoda ili turisti koji dolaze na Kuprešku visoravan sada umjesto kuna i eura moraju posjedovati isključivo konvertibilne marke, što stvara velike probleme i njima i vlasnicima objekata u koje dolaze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.