NavMenu

Osnovan novi sektor u okviru FIPA-e

Izvor: eKapija Petak, 08.10.2010. 14:00
Komentari
Podeli

Na sjednici održanoj 5. oktobra 2010. godine, Vijeće ministara BiH prihvatilo je prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se Sektor za promociju preduzetništva, čije je osnivanje predviđeno “Strategijom za razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) u BiH 2009-2011. godine”, formira u okviru Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Spomenuto ministarstvo i FIPA će formirati radnu grupu, koja će pripremiti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH kako bi se u nadležnost i naziv Agencije, uveo i naziv promocija preduzetništva, saopćila je FIPA.

Osim operativne odgovornosti za implementaciju ove Strategije (iniciranje prioritetnih aktivnosti, koordinacija sprovođenja aktivnosti, njihovo praćenje i evaluacija, izvještavanje), novi sektor će takođe obezbjeđivati korisne informacije i savjete poduzetnicima, povezivati mala i srednja preduzeća sa stranim investitorima u BiH, te koordinirati domaću Mrežu za poslovni razvoj i međunarodne projekte podrške razvoju preduzetništva i MSP.

Potrebno je napomenuti da je jačanje preduzetništva u Bosni i Hercegovini prepoznato kao potreba i potencijal za brži razvoj privatnog sektora, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, te da je osnivanje ovog sektora u okviru već postojeće Agencije u skladu sa zahtjevima koji proističu iz Evropskog partnerstva sa BiH.

Takođe, Vijeće ministara BiH je usvojilo i novi Pravilnik o načinu dodjele sredstava za podršku stranim investitorima u našoj zemlji, koji je predložila FIPA. Naime, osnovni cilj izmjena Pravilnika je da se da veća podrška postojećim stranim investitorima za daljnja ulaganja i zadržavanje u našoj zemlji.

Sredstva iz Fonda za podršku stranim investitorima dodjeljuju se stranim firmama na osnovu Pravilnikom utvrđenih kriterija, a to su: broj novozaposlenih osoba, područje na kojem je realizirana investicija (izrazito nerazvijeno, nerazvijeno, razvijeno), vrijednost investicije, učešće izvoza u ukupnoj proizvodnji, ekološki uticaj, itd.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.