NavMenu

Zaustavljen projekat Jadar, ali Rio Tinto ima zakonom garantovano pravo na eksploataciju u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.01.2022. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Jason Benz Bennee)
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je projekat Jadar zaustavljen na zahtjev građana, ali da je suština u studijama o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Ona je gostujući u jutarnjem program televizije Prva ponovila da ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije Rio Tinto, objavljeno je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

- Što se tiče Rio Tinta, nema nikakvog ugovornog odnosa, nije potpisan nijedan ugovor između kompanije i Vlade ili Ministarstva, bez obzira na to što slušamo mjesecima neistine. Ono za šta se ja zalažem je da dobijemo studije o procjeni uticaja na životnu sredinu da bismo imali argumentovano šta je tačno, a šta nije - rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da je zakonom iz 2006. godine dozvoljeno pravo na eksploataciju kompaniji koja dobije istražno pravo.

- Rio Tinto je u Srbiji od 2004. godine. Tada je postojao zakon u kojem je stajalo da onaj ko dobije dozvolu, može da istražuje, ali da bez tendera ne dobija pravo na eksploataciju rude. Zakon je 2006. promijenjen i onda je dozvoljeno da onaj ko dobije istražna prava i utvrdi da postoje rezerve neke rude, automatski dobije i pravo na eksploataciju - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.