NavMenu

Nesvakidašnji doživljaji prirode na spoju Bosne sa Hercegovinom - Konjic sprema nove adute za turiste koji vole uzbudljiv odmor (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.01.2022. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: Agencija Visit Konjic)
Konjic je srce BiH, upravo u središtu gdje se spaja Bosna sa Hercegovinom, grad na obalama divne rijeke Neretve. Možete se zaustaviti kratko, vidjeti Staru kamenu ćupriju iz Otomanskog perioda, ali sigurno ćete ostati duže vidjevši planinske vijence i obronke planine Prenj, počinje priču za eKapiju Sanjin Bubalo, direktor agencije Visit Konjic, sa kojim smo razgovarali o planovima turističkog razvoja za 2022. godinu.

- Siguran sam da je Konjic buduće mjesto outdoor turizma u BiH i ima sve predispozicije da bude mjesto višednevnog boravka i avanturističkog turizma. Najatraktivnije outdoor aktivnosti su rafting i kanuing na rijeci Neretvi, kanjoning rijekom Rakitnicom, Boračko i Jablaničko jezero, MTB, planinarenje na Prenj, Visočicu, Bjelašnicu, zatim nezaobilazna su ruralna područja i etno selo Lukomir – pojašnjava Bubalo.

Konjic je i grad drvorezbarstva i Zuke Džumhura, sa više od 4.000 stećaka. U njega treba doći i probati bosansku kafu, tradicionalna jela iz restorana na obalama rijeke, otići sa društvom, porodicom na nezaboravni rafting niz pitke brzake kanjona rijeke Neretve, ističe naš sagovornik.

Ovaj gradić na Neretvi se može pohvaliti bogatom kulturno-historijskom baštinom, nekropolama stećaka u centru grada kao i u okolici. Tu je i Muzej Mulićev rekord, Rukotvorine Nikšić, Zavičajni muzej, vjerski objekti iz 14. i 15. vijeka kao i i Atomska ratna komanda, objekat poznatiji u javnosti kao Titov bunker.

- Trenutno u Konjicu imamo smještajne kapacitete kao što su privatni apartmani, hosteli, hoteli sa 3 ili 4 zvjezdice. Već je vidljivo da bi trend rasta i potražnje za Konjicom kao višednevnom destinacijom trebalo da bude praćen u budućnosti i gradnjom novih smještajnih kapaciteta.

To je, kako eKapiji otkriva Bubalo, razlog zašto su krenuli u gradnju Outdoor Resorta Visit Konjic"

- Outdoor Resort Visit Konjic predstavlja koncept potpunog ugođaja ljubiteljima adrenalinskog i outdoor sadržaja, kako stranim tako i domaćim turistima. Prostire se na oko 10.000 m2, u prirodnom ambijentu, u dolini Bijele u Konjicu, u podnožju planine Prenj, hercegovačkih Himalaja kako ga vole zvati istinski ljubitelji planinarenja i prirode – kaže Bubalo.

Zamišljeno je pet zona. Prva zona, tzv. Zona okupljanja i baznog pentagon objekta je u završnoj fazi i tu se nalazi suteren-ostavni prostor, prijemni dio sa unutrašnjim restoranskim dijelom, deset dvokrevetnih soba i krovna terasa. Također uz pomenuti objekat planirana je vještačka stijena za penjanje. Ostale zone su: Zona bungalova, tzv. Planinsko selo sa prirodnim jezerom, Gastro zona – šadrvan, Glamping zona i zona rekreacije u šumskom predjelu resorta.

- Kompletna investicija koštaće oko 2 mil KM.
Već sada smo negdje na pola puta, jer upravo bazni objekat je najveća investicija. U turizmu smo više od deset godina, i zahvaljujući ličnim naporima uspjeli smo samostalno ući u ovaj projekat i krenuti u gradnju. Trenutno smo otvoreni za pregovore i nove investicije. Imamo određene ponude, inovativne i inspirativne ljude iz regije i zemalja EU. Cilj nam je napraviti jedinstvenu outdoor priču, kroz koju će biti protkana tradicija BiH, prirodne vrijednosti, želimo napraviti spoj relaksacije i adrenalina, kulturnih vrijednosti i inovativnih modernih dostignuća – ističe naš sagovornik.

Povratak prirodi je velika šansa turizma u BiH

Dobar geografski položaj ključan je u komunikaciji, transportu i velikom prometu turista, smatra Bubalo. Konjic je udaljen od Sarajeva svega 50 km, a blizu je i južnom dijelu naše domovine - oko 60 km je udaljen od Mostara.

(Foto: Agencija Visit Konjic)
- Upravo ova ruta Sarajavo-Mostar je najatraktivnija i najveći broj turista se odluči za programe i aktivnosti od glavnog grada prema jugu. Konjic je u centru i outdoor aktivnosti se jednostavno organiziraju, sve ture počinju u veoma kratkom vremenskom periodu od 30 min do sat vremena. Naša opština je bogata šumama, broji oko 50 sela i to je sigurno jedan od potencijala koji će u budućnosti uticati na razvoj ruralnog, planinskog turizma. Svjedoci smo da se u vrijeme pandemije većina ljudi vraća prirodi, u potrazi su za domaćim proizvodima, ekološkom i organskom hranom, planinskim područjima, a opština Konjic ima sve to.

Imajući u vidu ekspanziju turizma u BiH posljednih godina, Bubalo smatra da je potrebno mnogo više ulaganja i inovativnosti da bi se postigao odgovarajući standard i kvalitet usluge.

- U vezi s tim, mišljenja sam da bi podrška lokalne i kantonalne vlasti bi trebalo da bude veća, učesnici vlasti trebali bi biti poduzetniji i inovativniji kako bi ojačali veze sa turističkim djelatnicima. Prije svega neophodno je urediti i primjeniti zakonske regulative u turizmu. Strateški pristupiti na način da se potencijali određenih gradova, kantona i države promoviraju i nastupaju zajednički na tržištu. Posmatrajući posebno lakalne zajednice najbitnije je provesti mjere zaštite okoliša, uređenja infrastrukture, mapiranje turističkih ponuda i potencijala, zatim borba protiv crnog tržišta, tj. nelegalnog rada.


Planovi za naredni period


Dvogodišnja pandemija je najviše uticala na planove turističkih radnika, pa tako i u Konjicu. Bubalo nam kaže da im je prioritet u 2022. završiti pentagon objekat sa vještačkom stijenom, a sve to do početka ljetne sezone.

- Vjerujem da je pred nama godina novih avantura i da ćemo jednim dijelom uspjeti otvoriti vrata našeg resorta.

Planiraju otvaranje smještajnih kapaciteta, kao i obogaćivanje outdoor aktivnosti.

- U prvom planu će sigurno biti izleti u dolinu planine Prenj, jeep-safari ture u kombinaciji sa laganim šetnjama i planinarskim turama. Neizostavni su kampovi u šatorskim naseljima, tematski osmišljeni za mlade, porodice i team building grupe. Ovo je sjajna prilika da pozovem sve ljubitelje prirode da otkriju planine Bosne i Hercegovine, pridruže se našim izletima posebno planiranim i prilagođenim individualcima i grupama. Dobro nam došli – poručuje Sanjin Bubalo, direktor agencije Visit Konjic.

Kako će izgledati Outdoor Resort pogledajte u galeriji:

Teodora Brnjoš
Fotogalerija
Sve ljepote Konjica i okoline
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.