NavMenu

BiH: Promocija stranih investicija i poduzetništva uskoro pod jednim okriljem

Izvor: eKapija Srijeda, 06.10.2010. 16:15
Komentari
Podeli

Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 05. oktobra 2010. godine usvojilo je informaciju o implementaciji Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća u BiH za period 2009. – 2011. godine, te je prihvatilo prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se Sektor za promociju preduzetništva, čije je osnivanje predviđeno ovim dokumentom, institucionalno organizira u okviru Agencije za promociju stranih investicija u BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da s Agencijom za promociju stranih investicija u BiH formira radnu grupu, čiji će zadatak biti priprema prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za promociju stranih investicija u BiH tako da se u nadležnosti i naziv Agencije ugradi promocija preduzetništva.

Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da obavi konsultacije s Delegacijom Evropske unije u BiH u vezi s podrškom implementaciji ovog prijedloga institucionalnog rješenja, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, usvojena Strategija jedan je od uslova iz Evropskog partnerstva, a njeni ciljevi su unapređenje okruženja za poslovanje malih i srednjih preduzeća i poboljšanje njihove konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu te smanjenje sive ekonomije i siromaštva u BiH.

U strategiji se između ostalog navodi da je u odnosu na prethodne godine došlo do primjetnih unapređenja u uklanjanju administrativnih prepreka domaćem i stranom investiranju.

"Fokus u unapređivanju poslovne klime će se u narednom periodu pomjeriti sa uklanjanja administrativnih barijera na stvaranje uslova za bolju konkurentnost domaće ekonomije, smanjenje poreskih stopa i jačanje privrednog menadžmenta", navodi se u ovom strateškom dokumentu.

Jačanje poduzetništva u BiH je već utvrđeno kao preduslov za brz razvoj privatnog sektora, a posebno za rast malih i srednjih preduzeća. U uporedbi sa drugim zemljama u tranziciji, BiH ima najmanji broj preduzeća na 1.000 stanovnika, osnivanje preduzeća najskuplje je u regiji, a i skuplje od bilo koje države u EU, što je jak znak za vlade u BiH da ubrzaju potrebne reforme u cilju postizanja poslovne sredine pogodnije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

N.V.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.