NavMenu

5. Međunarodna konferencija SASE: Vrijeme zemljotresa je prošlo, slijede investicije na tržištu kapitala

Izvor: eKapija Utorak, 05.10.2010. 17:11
Komentari
Podeli

"Kapitalne investicije i tržište kapitala u FBiH", ovogodišnja je tema 5. Međunarodne konferencije SASE održane 5. oktobra u Sarajevu.

Tema konferencije kako je za ekapija.ba kazao Zlatan Dedić, direktor SASE je određena prateći napore Vlade Federacije BiH za investicionim ciklusom naročito u elektroenergetskom i sektoru cestovne infrastrukture.

Cilj konferencije, kako kaže Dedić s obzirom na velika sredstva koja će biti potrebna za finansiranje projekta, jeste da pokaže da je tržište kapitala jedan od mogućih modela finansiranja.

Mustafa Mujezinović, premijer Vlade FBiH svoje uvodno obraćanje počeo je rečenicom kako je vrijeme zemljotresa (izbori) prošlo u BiH i kako slijedi podrhtavanje tla, koje kako se nada neće dugo trajati.

"Vlada i Parlament Federacije BiH će morati u narednom periodu donijeti odluku o načinu investiranja u elektroenergetski sektor. S obzirom na to da je odlučeno da nema transfera vlasništva nad energetskim objektim i rudnicima, onda je to pretežak zadatak kada se namjeravaju privući investitori", kaže Mujezinović, naglašavajući kako se odlukom Vlade otvorila još jedna mogućnost, a to je da neko da kredit i u ovom trenutku se pojavila kompanija koja je spremna dati garancije i omogućiti dobijanje kredita Elektroprivredi, odnosno projektnoj kompaniji koja bi se formirala za izgradnju konkretno bloka 7 u Tuzli, a zašto ne i bloka 8 u Kaknju.

Mujezinović je pojasnio da u ovom slučaju vlasništvo nad enegetskim objektom ostaje Bosni i Hercegovini.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kazao je kako je njegova namjera bila da ukaže na mogućnosti korištenja berze kao medija za nove investicije i prikupljanje novih sredstava, te na procikličnost krize koja je utjecala ne samo na bankarski sektor nego i na ostale segmente finansijskog sektora, pa tako i na tržište kapitala.

On je istakao kako je promet manji gotovo 60 posto, a dionice su značajno pale te imamo apsurd da je štednja porasla za 7,7 posto na godišnjem nivou u ovako kriznoj situaciji.

"Očito je da su neki igrači s berze prepoznali sve rizike koji se tamo dešavaju i ponovo se vratili tradicionalnoj štednji", kazao je Kozarić, pojašnjavajući da to nikako ne znači da ne treba nastaviti privatizaciju putem berze jer je to najtransparentniji način gdje svi potencijalni investitori imaju jednake uvjete. To je način da se prikupe sredstava i da najbolja ponuda dobije priliku da privatizira značajan dio državnog kapitala.

"U svemu ovome posebno je bitna politička sigurnost. Iskreno se nadamo da će se brzo koncipirati nova vlast i da će se stvoriti bolji ambijent za ekonomiju, a tako i za tržište kapitala da bi nastavili neke procese koje smo davno započeli, a koji u zadnjoj godini bilježe stagnaciju", kazao je Kozarić.

Na konferenciji u prisustvo eminentnih stručnjaka, predstavnika vlasti, stručnjaka iz oblasti finansija i tržišta kapitala, predstavnika berzi, investicionih fondova govorilo se i o mogućnostima finasiranja razvojnih projekata putem tržišta kapitala.

Almir Mirica, izvršni direktor Sektora trgovine i nadzora SASE kazao je kako postoji mnoštvo razvojnih projekata, a najviše se govori o energetskom sektoru i cestovnoj infrastrukturi koji se mogu finansirati putem kreditiranja kod komercijalnih banaka, strateškog partnerstva javnih preduzeća i stranih kompanija, putem tržišta kapitala...

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić na konferenciji je predstavio panel pod nazivom "Energetski projekt kao generator ekonomskog razvoja", dok je direktor Federalne direkcije za autoceste Erdal Trhulj govorio o izgradnji cestovne infrastrukture, kao razvojnoj šansi FBiH.

"Izgradnja cestovne infrastruktue, na praktičnom primjeru realizacije izgradnje Koridora 5c, našeg najvećeg i najznačajnijeg infrastrukturalnog projekta, dokazuje da je to ne samo naš najveći razvojni projekat već i naša razvojna šansa", kazao je Trhulj, naglašavajući kako će proces izgradnje biti dugoročan proces koji zahtijeva ogromna materijalna sredstva.

Na konferenciji je predstavljen i projekt "Going public i javne emisije" .

Dino Bojić iz Sektora trgovine i razvoja je kazao kako projekat ima za cilj da obogati tržište kapitala novim dionicama putem primarnih emisija kompanija.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.