Izvor: eKapija | Utorak, 28.12.2021.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Foča planira gradnju sanitarne deponije u naselju Filipovići - Predat zahtjev za procjenu uticaja na životnu sredinu

(Foto: Iz dokumentacije Instituta za zaštitu i ekologiju RS)
Na adresu Ministarstva za prostorno uređenje RS stigao je zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu radi gradnje sanitarne deponije u naselju Filipovići u Foči.

Prethodnu procjenu uticaja uradio je Institut za zaštitu i ekologiju RS iz Banjaluke.

Kako se navodi u tekstu, u novembru 2019. godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS dobilo je dopis Opštine Foča, kojim obavještavaju ovo Ministarstvo o statusu postojeće deponije Babin potok u Foči.

Кako se u tada navelo u dopisu, kapacitet deponije je popunjen, upotrebna dozvola, koja je produžavana više puta, je istekla, a građani Opštine Foča se nalaze pred velikim problemom, koji je prouzrokovalo odlaganje otpada.

U predmetnom dopisu su tada naveli da je Skupština opštine Foča, na prijedlog stručne komisije, donijela zaključak da nova lokacija za sanitarnu deponiju bude na lokalitetu Filipovići, koji ispunjava potrebne uslove i predlažu da se u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom uvrsti Odredba kojom će se omogućiti izgradnja sanitarne deponije, do izgradnje regionalne deponije na tom području

Za Planiranu sanitarnu deponiju dobijeni su Lokacijski uslovi u avgustu 2020. godine kao i dopuna lokacijskih uslova izdatih od strane opštine Foča.

Za predmetnu lokaciju urađeni su Urbanističko-tehnički uslovi i izmjena i dopuna urbanističko-tehničkih uslva, kao i Idejno rešenje koje je korišteno u ovom dokumentu, a izrađeno je od strane Instituta za građevinarstvo IG Banjaluka iz februara 2021. godine.

Detalji buduće deponije

Prema podacima navedenim u Stručnom mišljenju i urbanističko-tehničkim uslovima za izgradnju sanitarne deponije Opštine Foča, ukupna količina na dnevnom nivou otpada je cca 25 tona, ukupna mjesečna količina otpada na području opštine Foča iznosi cca 760 tona, dok ukupna godišnja količina prikupljenog otpada iznoci cca 9120 tona. U ovu količinu ulazi komunalni, industrijski i kabasti otpad. Ovi podaci su dobijeni od komunalnog preduzeća Кomunalac.

Na području opštine Foča službeno je registrovana jedna deponija Babin Potok, koja se nalazi van naseljenog mjesta i od grada je udaljena 4 km. Deponija je urađena u skladu sa ekološkim standardima, redovno se održava, a odlaganje se vrši u slojevima (slojevi se prekrivaju zemljom) sa ugrađenim sistemom odvođenja voda i otplinjavanja deponovanog smeća. Međutim, ova deponija je bila privremenog karaktera i kapacitet joj je već popunjen za odlaganje otpada, pa se pojavila potreba za novom lokacijom.

Organizovanim odvozom otpada obuhvaćena su sva gradska i bliža prigradska naselja (75% stanovništva). Usluge organizovanog odvoza komunalnog otpada koristi 3300 domaćinstava i oko 400 pravnih lica.

Predmetna parcela nove deponije se nalazi u državnom vlasništvu. Ukupna površina predmetnog dijela na kome se vrši izgradnja iznosi 30.000 m2 i dodato planirano proširenje lokacije (na susjednoj parceli) iznosi 12.500 m2 na kojoj će biti izgrađena sanitarna deponija - I faza izgradnje-deponovanje na proširenoj lokaciji.

Na parceli buduće deponije planira se izgradnja zaštitne ograde, ulazne kapije, obodnog kanala, administrativnih objekata, portirnice i kolska vaga. Parcelama se pristupa sa postojećeg lokalnog puta. Najbliži objekti (objekti bivše kasarne) nalaze se na udaljenosti od oko 600 m vazdušne linije od predmetne lokacije. U blizini lokacije stambeni objekti su udaljeni ccc 500-1000 m.

Unutar prostora za deponiju predviđaju se i objekti koji su potrebni za adekvatan rad deponije i to:

1. ulazni objekat – portirnica, odnosno objekat za kontrolu, spratnosti P, horizontalnih gabarita: 6.,00 m x 6,00 m;

2. administrativni objekat (objekat za osoblje, kancelarija, garderoba, sanitarni blok) sa pratećim sadržajima (garaža, magacin i sl.), spratnosti P, horizontalnih gabarita: 10,00 m x 10,00 m;

3. kolska vaga za mjerenje ulaznih količina otpada, dimenzija 6,00 m x 18,00 m.

Takođe, projektnom dokumentacijom će se po potrebi predvidjeti i dovoljan manipulativni plato za sprovođenje procedure prihvatanja i provjere dopremljenog otpada, parkiranje i kretanje vozila, te skladištenje otpada, sekundarnu separaciju otpada i slično.

Više detalja pogledajte OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE