NavMenu

Uspjeh Poljske na tržištu dronova - Strategija i znanje ključ ka izradi letjelica svetske klase

Izvor: Promo Ponedjeljak, 27.12.2021. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Napredak tehnologije posljednjih godina i pandemija koronavirusa zajedno su otvorile mnoge mogućnosti za komercijalnu primjenu dronova. Logistika, medicina, industrija zabave, bezbjednost, pa čak i u projektima na izgradnji infrastrukture, ovi uređaji nalaze brojnu korisnu primjenu.

Podaci ukazuju da će globalno tržište dronova do 2026. godine dostići vrijednost od 58,4 milijardi dolara, a zbog ovako široke primjene očekuje se nastavak trenda duži niz godina.

Sve veći broj bespilotnih letjelica saobraća vazdušnim prostorom širom svijeta zbog čega su mnoge države prepoznale značaj regulacije i ulaganja u proizvodnju. Poljska u tom segmentu predstavlja primjer sa dobrim praksama koje su dovele do značajnije prepoznatljivosti na svjetskom tržištu i popularizacije.

Povoljna regulatorna politika koju definiše, sprovodi i promoviše PANSA (The Polish Air Navigation Services Agency) u saradnji sa ostalim institucijama stvorila je dobar pravni okvir za široku primjenu popularizaciju dronova. Zatim, aplikacija za operatore koristeći savremene tehnologije na vrlo jednostavan način korisnicima pružaju informacije o slobodnom prostoru za letjenje, a kada je bezbijednost u pitanju, u 44 gradova Poljske postoji više od 90 trening centara za upravljanje letjelicama zbog čega je broj incidenata veoma nizak.

Ovakav okvir rezultirao je lansiranjem razvojnog projekta vrijednog 13,5 mil EUR za unapređenje industrije dronova, potpisanog 2020. godine između poljskog Ministarstva infrastrukture, PANSA i Civil AviationAuthority (CAA) koji obezbjeđuje značajnu podršku kompanijama koje na tržištu bilježe značajne rezultate.

PANSA - Strateški okvir za razvoj industrije dronova u Poljskoj

The Polish Air Navigation Servises upravlja vazdušnim prostorom Poljske proteklih 50 godina i predstavlja šestu po veličini kompaniju takve vrste u Evropi. Kao organizacija koja je orijentisana ka bezbjednosti, efikasnosti i razvoju, savršeno razumije potrebu za obezbeđivanjem prostora za neometano odvijanje saobraćaja u vazdušnom prostoru obraćajući pažnju na održivi razvoj.

Prateći promjene koje su nastupile sa širokom primjenom dronova, PANSA se strateški okrenula ka pružanju adekvatnog okruženja za razvoj industrije kako u Poljskoj, tako i u Evropi. Njihov koncept U-space predstavlja bezbjednu i efektivnu integraciju i koordinaciju dronova sa postojećim avionskim saobraćajem u okviru koga je razvijen automatizovani digitalizovani sistem PansaUTM.

PansaUTM je integrisani dio sistema Droneradar, najpopularnije mobilne aplikacije namijenjene operaterima koji upravljaju dronovima. Predstavlja primarni izvor informacija i podataka iz aeronautike. Sistem omogućava olakšanu koordinaciju letjenja obezbjeđujući informacije o operaterima, njihovim licencama, registrovanim dronovima, i važnim funkcionalnim aspektima upravljanja kao što su dFPL (drone Flight Plan), BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) i VLOS (Visual Line of Sight) u kombinaciji sa meteorološkim informacijama, stanju vazduha, ograničenjima letjenja...

To je jedinstven digitalizovani sistem kojim se upravlja od strane kontrolora vazdušnog prostora, obezbjeđujući e-identifikaciju i lokaciju drona u realnom vremenu, virtuelni perimetar za geografsko područje koje pomaže operaterima da bezbjedno prizemlje dron, i direktnu dvosmetnu neverbalnu komunikaciju između kontrolora vazdušnog saobraćaja i operatera preko sistema CDDLC (Controller-Drone Data Link Communication).

Pored sistema PansaUTM kompanija pruža širok niz proizvoda namijenjenih upravljanju vazdušnim prostorom. CAT (Common Airspace Tool) koji se koristi za efikasan menadžemnt saobraćaja preko kreacije i objavljivanja plana rezervacija. Zatim Pandora koja prikazuje aeronautičke informacije (mape, vremenske uslove, fotografije, tehničke podatke letjelica) u realnom vremenu.

Za bezbjednost saobraćaja kreiran je Flight inspection services, usluga koja pruža validaciju insrumenata za kontrolu procedura letejnja i testiranje letećih sistema dronova.

Pored tehničkog dijela Pansa svojim klijentima nudi i usluge konsaltinga orijentisane ka njihovim potrebama i obuku kroz sistem licenciranih treninga u simulatorima za letenje.

U oblasti proizvodnje dronova od poljskih kompanija treba izdvojiti uAvionics Technologies Ltd koji predstavlja lidera u izradi dronova. Letjelice koje izlaze iz njihovih pogona izvoze se širom svijeta, a najširu primjenu nalaze u oblasti energetike, poljoprivrede, kontrole granica, bezbjednosti. Svakako najjači adut je dron Tiguar S-410 proglašen za najboljeg u klasi letjelicia težine do 25 kilograma. Može letjeti 20 sati, odnosno 1.800 kilometara i posjeduje fiksirana krila. Zanimljiv proizvod iz ove kompanije je i dron Inspector/geomapper, svjetska klasa letjelice prilagođena sa fotogrametriju sa modularnim dizajnom jednostavnim za upravljanje.

Soft Blue SA je kompanija prisutna na tržištu od 2003. godine. Osnovana od strane poljskog Ministarstva za preduzetništvo i tehnologiju, predstavlja jedan od najvažnijih centara za podršku inovacijama, transfer tehnologija i istraživanja. Glavni fokus je na izradi softvera i IT rješenja, a njihov integrisani AirDron predstavlja zapravo aplikaciju koja posjeduje brojne mogučnosti za mjerenje zagađenosti vazduha.

Kompanija Prometheus, osnovana je 2019. godine od strane grupe entuzijasta, na tržište je izbacila dron nove klase. Njihove letjelice koriste se za potrebe bezbjednosti i u kriznim situacijama. Dronovi imaju mogućnost automatskog monitoringa ljudi i mašina sa inovativnom tehnologijom koja nalazi široku primjenu prilikom prijave kršenja zakona ili kod poziva hitnih službi. Posjeduju automatski sistem za polijetanje i sliujetanje, i kamere sa laserskim navođenjem.

Zanimljiv proizvod nudi Spectre Solutions sa svojom kreacijom letjelica koje ne zahtijevaju nikakvu infrastrukturu za podršku, a koje mogu letjeti vertikalno, horizontalno i imaju mogućnost lebdenja u vazduhu.

Pored proizvođača, poljsko tržište dronova odlikuje se značajnim kompanijama koje nude softverska rješenja, podršku i dijelove.

Kompanija Aerobits bavi se proizvodnjom ADS-B (Automatic Dependent Surveillance–Broadcast) sistema koji služe za kontrolu saobraćaja. Za ovu tehnologiju postoji mišljenje da bi uskoro u potpunosti mogla zamijeniti radare u letjelicama, a glavna odlika komponente iz Aerobitsa je to što se vrlo lako montira na kontrolnu ploču. Kompanija takođe proizvodi komponente namijenjene individualnim operaterima na dronovima i zemaljske infrastrukture za podršku.

Apptimia izrađuje softverska rješenja za neomatan let. Njihovi proizvodi široko se koriste u SAD, a kompanija zapošljava preko 30 stručnjaka koji tržištu nude proizvod ApptiMap - softver koji pomaže dronovima u prikupljanju podataka.

U obasti fizičke bezbjednosti zanimljiva je kompanija APS (Advanced Protection System) koja izrađuje napredne radarske tehnologije za detekciju dronova i ptica. Njihova glavna karakteristika je što su sistemi koje izbacuju na tržište u potpunosti proizvedeni u okviru kompanije. Od čipa, preko elektronike, sve do softverskog rješenja, što danas u okviru globalizovane ekonomije predstavlja pravu rijetkost.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.