NavMenu

Investicije u BiH: Vjetro i hidroenergija donose radna mjesta i manji deficit

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 04.10.2010. 16:50
Komentari
Podeli

Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne položilo kamen temeljac za prvu bosanskohercegovačku vjetroelektranu u blizini Tomislavgrada. Naime, 22 vjetroturbine pojedinačne instalirane snage 2 MW godišnje će proizvoditi 128 GWh.

KfW Entwicklungsbank financira ovaj pionirski projekt ispred njemačke vlade, a okviru njemačko-bosanskohercegovačke financijske suradnje zajmom u iznosu od 71 milijun eura u kombinaciji s grantom u iznosu od 1 milijun eura kako bi se omogućila izgradnja prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini.

Služi kao primjer

Vjetroelektrana Mesihovina će služiti kao primjer iskorištavanja ogromnog potencijala obnovljivih izvora energije u BiH. Korištenje vjetro i hidroenergije ne pruža samo mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta i prihode nego doprinosi potrebnom smanjenju trenutnog deficita Bosne i Hercegovine.

Treba napomenuti da je njemačka vlada već u protekle tri godine osigurala više od 200 milijuna eura za projekte obnovljive energije u BiH, a nova izdvajanja se očekuju za ovu godinu. U 2009. njemačka vlada je financirala elektronski atlas za vjetar za BiH kako bi se ubrzao razvoj i priprema novih lokacija pogodnih za vjetroelektrane.

KfW i dalje namjerava podržavati ove napore, međutim bilo bi jako poželjno skoro formiranje određenog nacionalnog tijela u skladu s UN-ovom klimatskom konvencijom. Inače bi bili izgubljeni milijuni eura jer bi potvrđena smanjenja emisija ovih projekata bila značajan izvor dodatnih prihoda.

Podržava razvoj

"KfW Entwicklungsbank podržava razvoj Bosne i Hercegovine ispred njemačke vlade i upravlja nekim dodatnim sredstvima u ime drugih europskih donatora. Trenutni aktivni portfelj iznosi oko 200 milijuna eura. Više od polovine ovog iznosa je planirano za energetski sektor", priopćili su iz ove banke.

U Elektroprivredi HZ HB su zadovoljni što imaju priliku realizirati ovaj projekt. "Svi naši razvojni projekti obnovljivih izvora, okrenuti su održivom razvoju, a od Ministarstva za vanjsku trgovinu Bosne i Hercegovine prezentirani su i u cijelosti prihvaćeni na ministarskoj konferenciji o investicijama u proizvodnji električne energije, održanoj u Ateni 28. rujna 2007. godine", istaknuo je direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne Matan Žarić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.