NavMenu

Plan Elektroprivrede BiH - Nužno povećanje cijena struje i za domaćinstva

Izvor: biznisinfo.ba Ponedjeljak, 20.12.2021. 15:45
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Elektroprivreda BiH ove godine očekuje operativne prihode od 1,7 mlrd KM i dobit prije poreza od 13,1 mil KM.

Ovo se navodi u revidiranom planu poslovanja za period 2021-2023. godine koji će se naći na Skupštini dioničara 30. decembra.

Očekivana proizvodnja za ovu godinu je 6.655 GWh. Za naredne dvije godine očekuje se pad proizvodnje na 6.037 GWh i 5.843 GWh.

Također se očekuje pad operativnih prihoda na 1,8 mlrd KM u 2022, te 1,1 mlrd KM u 2023. godini.

Dobit prije poreza bi, s druge strane, trebala rasti na 27 miliona pa na 30,9 mil KM.

U dokumentu se govori i o povećanju cijena u budućem periodu.


– Bitno je kupce i javnost uvjeriti da je postepeno povećanje prodajnih cijena energije, naročito za domaćinstva, uzimajući u obzir troškove proizvodnje i tržišne okolnosti, nužno ako želimo na duži rok računati na domaće izvore električne energije koji će biti cjenovno, okolinski i klimatski prihvatljiviji od postojećih. Izvjesno je da će u narednih 4-5 godina biti uvedeno plaćanje taksi ili nekih drugih srodnih naknada na CO2 emisije iz termoelektrana na prostoru BiH, a na državi i EP BiH je da se izbore da to bude postepeno i uz što manje troškove. Sa druge strane, Bosna i Hercegovina i EP BiH moraju pokazati i dokazati spremnost da redukuju emisije CO2 shodno globalnim trendovima, a što će biti konkretizirano kroz Nacionalni energetski i klimatski plan BiH (NECP BiH) koji je u pripremi – stoji u dokumentu.



Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Energetska kriza

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.