Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 04.10.2010.| 13:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Školski primjer investiranja: Pristiglo šest ponuda za izgradnju poslovne zone "Jadar"

(Foto: b)

Na javni poziv za izražavanje interesa preduzetnika i privrednih društava za ulazak u poslovnu zonu na lokaciji bivše Drvne industrije "Jadar" u Karakaju kod Zvornika odazvalo se šest investitora, saopšteno je iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS).

Agencija u saradnji sa općinom Zvornik uskoro će privesti kraju aktivnosti na osnivanju poslovne zone na ovom području. Podsjećamo, Drvnu industriju "Jadar" u stečaju kupila je Vlada Republike Srpske, izdvojivši 1,9 miliona KM.

Slobodan Marković, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća RS potvrdio je da na poziv za investiranje i pokretanje proizvodnje pristiglo šest tehnički ispravnih ponuda. Interesovanje je iskazalo pet investitora iz RS (dvije ponude su mješovite, odnosno imaju strane ulagače), te jedan investitor iz Federacije BiH. Predmet ponude bili su: zakup zemljišta i objekata, sticanje prava korišćenja postojećih objekata, te sticanje prava za gradnju novih objekata u krugu zone.

"Poslovna zona `Jadar` predstavlja školski primjer postupanja u skladu sa Zakonom o podsticanju razvoja malih i srednjih preduzeća RS. Inicijativa o uspostavljanju poslovne zone potekla je od lokalne zajednice, odnosno Opštine Zvornik. Vlada RS reagovala je na način da je kupila imovinu u stečaju bivše DI `Jadar` i zadužila Republičku agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća da sprovede sve operativne procedure kako bi zona bila osposobljena za svoju osnovnu namjenu, a to je proizvodnja i zapošljavanje", kazao je Marković za eKapiju.

On je također istakao da ova poslovna zona neće biti puka lokacija na koju će se useliti preduzeća, već i centar za razvoj preduzetništva na ovom mikroprostoru.

"U upravnoj zgradi biće smještene kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i obuku onih koji žele da pokrenu proizvodnju, a ima i prostora za pomaganje i inkubiranje novih početnih poslovnih aktivnosti, takozvanih start-upa", naglasio je Marković.

Ova lokacija je pogodna za izgradnju poslovne zone i zbog velikih pogodnosti kao što su blizina graničnog prelaza i velika zainteresovanost potencijalnih stanara.

Narednih dana biće formirana stručna komisija koja će vršiti evaluaciju ponuda koje su pristigle na javni poziv, istakli su iz ove Agencije. Razmotrit će se da li se ponude uklapaju u strategiju ekonomskog razvoja Zvornika i biće odabrane one koje ispunjavaju predviđene uslove. Nakon toga, komisija će predložiti Vladi RS konačnu odluku po ovom pitanju.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.