Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 04.10.2010.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tržišna inspekcija RS: Van prometa stavljeno pola miliona KM robe

(Foto: b)

Tržišna inspekcija Republike Srpske stavila je ove godine van prometa robu vrijednu skoro pola miliona maraka zbog nepotpunih podataka o porijeklu, proizvođaču ili roku trajanja - rekao je "Glasu Srpske" republički tržišni inspektor Zoran Vučkovac.

On je kazao da ova roba nije imala ni garantni list, kao ni tehnička uputstva.

"Tržišni inspektori obavili su do septembra 3.828 kontrola, od čega 2.751 u oblasti trgovine, a u 75 slučajeva utvrđene su nepravilnosti na deklaraciji pojedinih proizvoda. Van prometa zbog nepotpune deklaracije u ovoj godini stavljena je roba u vrijednosti većoj od 425.000 maraka", rekao je Vučkovac.

Svi proizvodi koji se prodaju na tržištu Srpske, dodaje Vučkovac, moraju da imaju deklaraciju na kojoj su iskazani osnovni podaci, odnosno ime pod kojim se prodaje, tip ili model proizvoda, te ime i punu adresu proizvođača.

"U slučaju da na deklaraciji nisu iskazani svi neophodni elementi donosi se rješenje o obustavljanju prodaje tog proizvoda do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti", kazao je Vučkovac i dodao da na proizvodima iz uvoza na dekleraciji treba da bude istaknuto sjedište uvoznika i zemlja porijekla.

"Kod zamotanog proizvoda deklaracija treba da sadrži neto masu, rok trajanja, kao i sastavne dijelove i dodatke", naglasio je Vučkovac.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dušanka Tegeltija je rekla da je Zakonom o zaštiti potrošača BiH i Zakonom o trgovini BiH propisano da svi proizvodi moraju da imaju dekleraciju.

"Nepostojanjem osnovnih podataka o proizvodu otvara se mogućnost za zloupotrebe", kazala je Tegeltija i dodala da je ovim zakonima predviđeno da ako proizvod nema istaknutu deklaraciju, on se stavlja van prometa, a proizvođač i trgovac se kažnjavaju.

Predsjednik Pokreta potrošača Republike Srpske Dragutin Bošković kaže da nije rijetkost da se na tržištu Srpske nađu proizvodi sa nepotpunom deklaracijom.

"Nepostojanjem osnovnih podataka o proizvodu otvara se mogućnost za zloupotrebe", rekao je Bošković i dodao da potrošači treba da obrate pažnju pri kupovini, te da ni pod kojim uslovima ne uzimaju proizvode koji nemaju istaknute osnovne podatke o porijeklu i proizvođaču.

Kazne

Dušanka Tegeltija je rekla da je Zakonom o zaštiti potrošača BiH za lice koje prodaje robu bez deklaracije predviđena kazna od 2.500 do 5.500 maraka.

"Zakonom o standardizaciji kaznu od 200 do 15.000 maraka platiće preduzeće na čijim proizvodima nije istaknuta dekleracija", rekla je Tegeltija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.