NavMenu

Kinezi kod Livna počeli gradnju najveće vjetroelektrane u BiH - Investicija vrijedna 130 mil EUR

Izvor: Klix Petak, 17.12.2021. 08:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / josealbafotos)Ilustracija
Kinezi su u Livnu u četvrtak, 16. decembra, započeli izgradnju najvećeg elektroenergetskog vjetroparka u Bosni i Hercegovini, u koji će uložiti ukupno 130 mil EUR.

Simboličnim presijecanjem vrpce na brdu Ivovik predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti, kao i kineskih državnih kompanija China National Technical Import & Export Corporation te Powerchina Resources, započeli su s realizacijom najveće investicije u obnovljive izvore električne energije u BiH.

Riječ je o prvoj vjetroelektrani koju grade kineski investitori, ukupne snage 84 megavata, a nakon završetka izgradnje planirana je godišnja proizvodnja od 236,6 gigavatsati električne energije.


Područje Hercegovine
je veliki potencijal za izgradnju vjetroelektrana, a prema studiji međunarodne agencije International Renewable Energy ovo područje ima potencijal da izgradnjom vjetroelektrana proizvodi znatno više struje nego što iznosi cijela potrošnja u Bosni i Hercegovini.


Premijer Kantona 10 Ivan Vukadin je izrazio zadovoljstvo zbog ove kineske investicije, a posebno je istaknuo da je riječ o projektu koji je dobar za okoliš.

- Dosad smo uvijek bili na raspolaganju svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekt, a posebno projekt koji ima značaj smanjenja misije CO2 u skladu sa preporukama Evropske unije - rekao je Vukadin na ceremoniji početka gradnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.