NavMenu

Regionalni Challenge Fond sa 14,5 mil EUR finansira najuspješnije projekte u zemljama Zapadnog Balkana - Najavljeno dodatnih 13,5 miliona za grantove

Izvor: Mina Petak, 17.12.2021. 07:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Regionalni Challenge Fond (RCF) je u ovoj godini izdvojio 14,5 mil EUR za 37 najuspješnijih projekata u oblasti kooperativne obuke za šest zemalja Zapadnog Balkana.

RCF je u srijedu organizovao prvu godišnju regionalnu onlajn konferenciju, na kojoj su predstavljeni rezultati i iskustvo iz regionalnog konkursa za podršku investicijama u kooperativnu obuku.

- RCF je od februara do aprila ove godine otvorio konkurs i primio 205 prijava od konzorcijuma sastavljenih od institucija za stručnu obuku i kompanija iz svih država Zapadnog Balkana. U uži izbor je ušlo 66 konzorcijuma, koji su pozvani da pripreme detaljne predloge projekata - navodi se u saopštenju RCF-a.

Odlukom Izborne komisije o dodjeli sredstava za prvi konkurs za finansiranje je predloženo 37 najuspješnijih projekata i za region je izdvojeno oko 14,5 mil EUR.

Vođa tima RCF-a, Frider Vurman, rekao je da je misija Fonda i projekta bila da se unaprijedi kvalitet i značaj profesionalnog obrazovanja i obuke na tržištu rada, kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne/dualne obuke, koji se sprovode u okviru partnerstava između institucija za stručnu obuku i kompanija.

- Izuzetno nam je drago što je toliko mnogo kandidata poslalo prijave i što možemo da stanemo iza preko 35 uspješnih projekata. Nastavićemo sa drugim konkursom u februaru naredne godine i radujemo se što možemo da pružimo podršku u ovoj važnoj oblasti - saopštio je Vurman

RCF predstavlja program za finansiranje u cilju unaprijeđenja mogućnosti zapošljavanja mladih. Sredstva se dodjeljuju na osnovu rezultata regionalnog konkursa.

Direktor sektora za jugoistočnu i istočnu Evropu, Južni Kavkaz i predstavnik Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Santiago Alonso-Rodriguez, rekao je da je RCF usmjeren ka regionalnoj integraciji i mogućnostima za ekonomski rast.

- Ovdje govorimo o stvaranju održivih i pravednih prilika za mlade ljude da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke, a naročito mlade žene. Već smo u prvim mjesecima implementacije uspjeli da okupimo privatni sektor i institucije stručnog osposobljavanja za dobrobit svih zainteresovanih strana. Drago mi je što mogu najaviti da ćemo mobilizovati dodatnih 13,5 mil EUR za grantove, čime se naša podrška povećava na 33,5 mil EUR - precizirao je Alonso-Rodriguez.


Implementaciju RCF-a sprovodi Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

Koordinator projekta RCF Balša Ćulafić, rekao je da Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana predstavlja odgovor poslovne zajednice na političke i ekonomske procese u regionu.

- Iz dosadašnjih priprema za ovaj projekat postalo je jasno da poslovna zajednica Zapadnog Balkana pruža snažnu podršku slobodnom kretanju robe i usluga širom regiona, kako bi se smanjili troškovi i omogućilo našim ekonomijama da budu konkurentnije na globalnom tržištu - smatra Ćulafić.

RCF prepoznaje tri dodatna aspekta koji se odnose na sve sektore privrede i zemlje, kao i njihov potencijal za razvoj vještina koje odgovaraju tržištu rada u skladu sa trenutnim inicijativama - zelenu tranziciju, regionalnu integraciju i digitalizaciju.

Prva godišnja konferencija je okupila zvaničnike i stručnjake iz Evropske unije (EU), državnih institucija i organizacija aktivnih na polju stručnog obrazovanja i obuke, privrednih komora, međunarodnih i regionalnih organizacija, kompanija i organizacija civilnog društva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.