NavMenu

Otvoren sajam "Hercegovački plodovi Mediterana"

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.09.2010. 16:07
Komentari
Podeli

Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH, na prigodnoj je svečanosti u Stocu 30. septembra proglasio je otvorenim treći međunarodni sajam "Hercegovački plodovi Mediterana".

Sajam se održava u organizaciji Općine Stolac i Udruženja hercegovački plodovi Mediterana, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministar Herceg je naglasio kako je i ovaj sajam još jedna potvrda da Hercegovina ima izvrsne predispozicije za pozicioniranje na turističkom tržištu ne samo kao destinacija koja plijeni prirodnim ljepotama i bogatom kulturno-povijesnom baštinom već i bogatstvom tradicionalne, autohtone i kvalitetne ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda.

"Ovaj sajam na najbolji način promovira i neraskidivu simbiozu turizma i domaćih poljoprivrednih plodova, osobito tipično mediteranskih plodova poput masline, smokve i šipka koji su donedavno bili gotovo zaboravljeni, a riječ je o prvim kultiviranim plodovima", naglasio je ministar Herceg upućujući čestitke organizatorima koji su i u ovoj ekonomskoj krizi uspjeli organizirati respektabilan sajam kojim se daju dodatni impulsi održivom razvoju Stoca i Hercegovine, ali i cijele Federacije BiH.

On je kazao kako ga posebno raduje činjenica da su lokalne zajednice i domaći privrednici ne samo iz turističkog sektora, nego i iz sektora poljoprivrede, spoznali kako se na bogatstvu prirodnih proizvoda, tradicije, stila i načina življenja, može izgraditi prepoznatljiv turistički identitet i stvoriti turistički proizvod koji će zadovoljiti i najzahtjevnijeg gosta jer će uistinu nuditi vrijednost za novac.

Ministar je naglasio kako naša ruralna područja kroz razvoj turizma i poljoprivrede dobivaju šansu da opstanu, kako sa stajališta demografske obnove tako i sa stajališta privredne obnove i razvoja, istovremeno čuvajući svoju izvornost i čistoću.

"Vrijeme pred nama puno je izazova i opravdanih očekivanja svih nas. Ono što nam u ovom trenutku treba jeste veći stupanj zajedništva, suradnje, nadmetanja u činjenju i u radu. Bog nam je dao prirodne ljepote. Na nama je da ih poštujemo, živimo i stvaramo u skladu s njima. Jasno je da za ostvarenje tog cilja svi moramo uložiti dodatne napore i poboljšati kvalitetu usluga, ali i razvijati i njegovati kulturu poštovanja prirodnog, izvornog i svojega upravo na način kako to rade danas ovdje nazočni izlagači", završio je ministar Herceg proglašavajući otvorenim treći sajam Hercegovački plodovi Mediterana koji se od danas do 2. oktobra održava u Stocu.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a biti će održane brojne stručne radionice i okrugli stolovi na kojima će sudjelovati stručnjaci s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Agromediternskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Rezultati natjecateljskog dijela sajma odnosno komisijske ocjene izložbenih eksponata plodova i prerađevina: šipka, smokve i masline biti će poznati u večernjim satima u petak, 1. oktobra kada će najboljim izlagačima biti dodijeljena i prigodna priznanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.