Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.09.2010.| 16:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za razvoj turističke ponude osigurano 300.000 eura iz IPA fondova

(Foto: b)

Realizacijom projekta "Putovima baštine uz rijeku Trebižat" turistima će biti pružena mogućnost da upoznaju povijesnu i kulturnu baštinu te prirodne ljepote tri hercegovačke općine kroz koje protiče ova rijeka.

Radi se o projektu kojim se planira stvoriti jedinstven turistički proizvod, a za čiju realizaciju su prije nekoliko dana odobrena sredstva iz IPA fondova. Inače, ukupna vrijednost projekta iznosi 362.000 eura, od čega je iz IPA fonda osigurano 300.000 eura, a ostatak bi trebali osigurati Federalno ministarstvo turizma i okoliša i partneri koji sudjeluju u ovom projektu.

Prema riječima Ivana Jurilj, direktora Regionalne razvojne agencije Hercegovina (REDAH), koja je i nositelj projekta, planirano je formiranje najmanje tri tematske rute koje bi uspjeli turiste koje dođu na ove prostore zadržati od jedan do pet dana.

Naime, do sada su turisti u Hercegovini zadržavali kratko i to maksimalno tri dana. Na ovaj način, ističe Jurilj , turisti će imati bogat izbor sadržaja i mogućnost da duže provedu vrijeme na ovom području.

Partneri REDAH-u u ovom projektu su općine Grude, Ljubuški i Čapljina, Udruženje za regionalni i ruralni razvitak Hercegovine "Hercegovački STAP" dok je Federalno ministarstvo okoliša i turizma suradnik na projektu.

Razlog zašto su se odlučili za ove tri općine i ovakav naziv projekta je što rijeka Trebižat protiče kroz ove tri općine i na taj način ih povezuje.

Tako će turisti kroz različite ture imati priliku vidjeti rijeku Trebižat, vodopad Kravice, park prirode Hutovo blato, Peć Mlini, a od kulturne i povijesne baštine tu je tvrđava u Ljubuškom, Počitelj, rimska nalazišta, muzej na Humcu, Međugorje...

Ističe da je u sklopu projekta planirano urediti najmanje tri lokacije i to po jednu u općinama Ljubuški, Grude, Čapljina. "U ovoj fazi analiziramo što se do sada napravilo u općinama od trenutka kada smo krenuli sa pripremom projekta. Nakon toga planirano je i uređivanje pješačkih staza, postavljanje info pultova, mokrih čvorova i sl. To je infrastruktura koja trenutno ne postoji na tim lokacijama,a ako želimo razvijati turizam moramo je imati", smatra Jurilj.

D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.