NavMenu

Turizam u RS se oporavlja, ali još nije na nivou kao prije korone

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 14.12.2021. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: evronphoto/shutterstock.com)
Turizam u Republici Srpskoj, koji je snažno pogođen virusom korona, polako se oporavlja, ali broj posjeta i noćenja domaćih i stranih turista još nije na nivou kao prije pandemije.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prvih 10 mjeseci ove godine ostvarena su 246.244 dolaska turista u Republiku Srpsku, što je za 49,3% više u odnosu na isti period prošle godine.

- Ostvareno je 640.469 noćenja, što je u odnosu na prvih deset mjeseci 2020. više za 35,1%. Prošle godine bilo je 164.985 dolazaka turista te 474.071 noćenje - podaci su Zavoda za statistiku RS.

Ako se pogleda broj za period prije pandemije i prvih deset mjeseci 2019. godine, može se vidjeti da je tada zabilježeno 341.887 dolazaka turista te 830.177 noćenja.

Iz Zavoda za statistiku RS istakli su da su u ukupnom broju dolazaka tokom prvih deset mjeseci domaći turisti ostvarili 147.238, a strani turisti 99.006 dolazaka.

- Kada je riječ o strukturi noćenja u ovoj godini, domaći turisti su ostvarili 417.177 noćenja, a strani turisti 223.292 - navodi se u ovim podacima.

Dodaje se da su u prvih 10 mjeseci ove godine najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije, i to 102.273.

- Zatim slijede turisti iz Hrvatske sa 32.122 noćenja, potom iz Slovenije sa 14.610, Crne Gore sa 10.337, Njemačke sa 8.834, te Austrije sa 6.077 noćenja - podaci su Zavoda za statistiku RS.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, rekao je za Nezavisne da se bilježi kontinuiran rast po broju turističkih kretanja u odnosu na isti period prošle godine.

- Ovome je značajno doprinijela podrška turističke privrede u vidu turističkih vaučera koji su se mogli koristiti u prvoj polovini ove godine. Domaći i strani turisti ove godine boravili na najatraktivnijim destinacijama u Srpskoj, posebno u ljetnjem periodu. Trebinje je doživjelo ekspanziju, a tu su i Višegrad, Banjaluka, nacionalni parkovi i mnoge druge destinacije - istakao je Lončarević.

Prema njegovim riječima, ako uzmemo u obzir otvaranje zimske sezone i posjećenost, može se očekivati veoma dobra sezona.

- Jahorina je već prekrivena snijegom, otvorena je sezona skijanja, a kapaciteti su već popunjeni. Tu imamo i Kozaru, koja ima mnoge nove aktivnosti ove sezone. Ovo znači da će se broj ovih turista dodatno povećavati - rekao je Lončarević.

Dodao je da je bitno da je epidemiološka situacija znatno povoljnija u odnosu na prethodnu godinu, što daje vjetar u leđa da se može računati na povećan broj turističkih kretanja u narednom periodu.

- Radimo plan i program za narednu godinu kao da neće biti pandemije te su ponovo najavljeni i vaučeri, što je veoma važno. Idu nam i novogodišnji praznici i mislim da će nam i to dobro proći te da ćemo imati dosta turista. Mnoge lokalne zajednice napravile su programe za praznike tako da se sve polako vraća u normalu i stanje kao prije pandemije - zaključio je Lončarević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.