NavMenu

Leri Elison prestigao osnivače Google-a na listi najbogatijih

Izvor: Poslovne novine Ponedjeljak, 13.12.2021. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Predsjednik kompanije Oracle Leri Elison je od petka, 9. decembra, bogatiji za skoro 16 mlrd USD, čime je na listi najbogatijih prestigao osnivače Google-a i tako se približio Bil Gejtsu.

Oracle-ove akcije su porasle za 16% nakon kvartalnog izvještaja o zaradi boljem od očekivanog u četvrtak kasno. Elisonovo bogatstvo, najvećeg dioničara kompanije sa 1,14 milijardi akcija, sada vrijedi 135,7 mlrd USD prema Forbsovim podacima, prenosi CNBC.

Na Forbsovoj listi milijardera on se pomjerio odmah ispred osnivača Google-a Lerija Pejdža (koji sjedi na bogatstvu vrijednom 126,3 mlrd USD i Sergeja Brina (121,7 mlrd USD) i tako zauzeo peto mjesto. Gejts koji je ispred njega trenutno vrijedi 139,2 mlrd USD.

Elisonovo osnaživanje je donekle iznenađujuće s obzirom na to da tehnološke kompanije sljedeće generacije, poput Google-a, Amazona i Facebooka-a mnogo brže rastu posljednjih godina, dok je Oracle u tom periodu napredovao sa uglavnom jednocifrenom stopom rasta.

Ali, Oracle je počeo da pokazuje znake uzbrzanja i najnoviji podaci su premašili očekivanja i procjene, dajući tako investitorima povećano povjerenje da njegov prelazak na cloud tehnologije nfunkcioniše, prenosi Blic biznis.

Najveći dio Elisonovog bogatstva stiže upravo iz Oracle-a, čije su akcije ove godine porasle za čak 59%. Ipak, on se takođe prije par godina "prljavo" obogatio u opkladi sa Ilonom Maskom.

Elison je krajem 2018. godine kupio milijardu dolara u Tesli. Kako je u protekle tri godine tržišna kapitalizacija proizvođača električnih automobila porasla za skoro 1.300 odsto, Elisonove akcije sada vrijede 16 milijardi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.