Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.09.2010.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rezultati GIS sistema: Banja Luka prenijela iskustva iz oblasti urbanizma

Dosadašnji rezultati GIS sistema, koji je realizovan u oblasti urbanizma u dijelu vezanim za elektronsko izdavanje dozvola, predstavljen je 29. septembra, u zgradi Administrativne službe Grada Banja Luka predstavncima nekoliko opština iz BiH. Inače, GIS sistem je dio druge faze GAP projekta, koji je uspješno realizovan u Gradu Banjoj Luci.

"Banjolučka Administrativna služba prepoznata je kao lider na planu unapređenja urbanizma među sve četiri GAP-ove regije u cijeloj BiH (GAP trenutno radi sa preko 70 opština), zbog čega su predstavnici GAP-ovih opština često organizovano dolazili da se upoznaju sa dostignućima i iskustvima Administrativne službe Grada Banja Luka na ovom polju", kažu u GAP-u, čiji su predstavnici i danas organizovali posjetu delegacija iz opština u kojima GAP provodi obuku za uvođenje GIS sistema.

Banja Luka je 2007. godine započela realizaciju projekta unapređenja postupka izdavanja dozvola otvaranjem Centra za dozvole u oblasti urbanizma i građenja, a sve u cilju, kako kaže gradonačelnik Dragoljub Davidović, unapređenja rada lokalne administracije.

"Danas smo predstavnicima drugih opština prenijeli svoja iskustva u ovoj oblasti. Oni su imali priliku da vide kako to izgleda u praksi", kazao je gradonačelnik Davidović, dodajući da je Banja Luka otvorena za razmjenu pozitivnih iskustava sa svim opštinama u BiH.

Govoreći o GIS sistemu, Verica Kunić, načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje naglasila je da je taj sistem u Banjoj Luci u poodmakloj fazi i da ga je stalno potrebno nadograđivati, tj. potrebno je da se stalno ažuriraju baze podataka kako bi se kasnije mogle koristiti.

"U tom smislu, pregovaramo s `Vodovodom`, jer i oni imaju GIS bazu svojih infrastrukturnih vodova i želja nam je da razmjenjujemo podatke s njima", rekla je načelnica Kunić, dodajući da se u planu slični pregovori s "Telekomom".

Mujaga Nanić, pomoćnik načelnika Službe za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove opštine Bužim kaže da je tokom prezentacije vidio da je Banja Luka dosta uradila u oblasti prostornog uređenja.

"Banja Luka sigurno ide naprijed u digitalizaciji svih podataka za plansko uređenje grada. U ovoj oblasti, mi smo tamo gdje je Banja Luka bila 2007. godine, tj. radimo na tome da se uspostavi Centar za dozvole", zaključio je Nanić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.