Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.09.2010.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završen projekat uređenja slapova Kravica, Kočuša i korita rijeke Trebižat

(Foto: b)

U Općini Ljubuški uspješno je završen Projekat sanacije i uređenja korita rijeke Trebižat i slapova Kravica i Kočuša.

Uređene su prilazne staze vodopadima, postavljana rasvjeta i osvjetljenje oko vodopada, te obnovljen dotrajali betonski mosta na vodopadu Kočuša, kao i trima mlinicama koje se nalaze kraj slapova.

Implementaciju projekta pomogli su Federalno ministarstvo okoliša i turizma u suradnji sa Općinom Ljubuški.

Nevenko Herceg Federalni ministar okoliša i turizma tokom jučerašnje posjete Kravicama istaknuo je da usprkos znatnim prirodnim pogodnostima (klimi, rijetkoj naseljenosti, očuvanom okolišu), specifičnosti krajolika ovog područja (prirodni vodotoci, sedreni slapovi, vrela,poljoprivredne površine), te neposredne blizine Međugorja, Općina Ljubuški još uvijek nije valorizirala vlastiti turistički potencijal.

"Najveći potencijal za razvoj turizma predstavljaju baš slapovi Kravice i njegovo okruženje, atraktivan slap visine od 26 do 28 metara, odnosno širine od oko 120 metara u podnožju, kojeg zatvara prekrasni kanjon s bujnom mediteranskom vegetacijom. U gospodarskom, a to podrazumijeva i u turističkom smislu cijeli lokalitet se trenutno ne koristi ni ekonomski racionalno, niti prostorno svrsishodno, što želimo ovim Projektom promijeniti", kazao je Herceg.

Osim ove prirodne i krajobrazne ljepote te očuvanog okoliša, područje uz rijeku Trebižat izloženo je sve većem antropogenom utjecaju koji se ogleda kroz smanjenje biološke raznolikosti, promjenu kvaliteta vode, smanjenje bioloških protoka, narušenu krajobraznu raznolikost, oštećenje i urušavanje sedre i slapišta, sve veće prisusvo čvrstog i tekućeg otpada, devastaciju obale, prekomjernu uporaba pesticida, bespravnu gradnja zbog čega je bilo potrebno žurno poduzimanje mjera zaštite i sanacije. U protivnom za neke vrste i staništa uz rijeku ne bi bilo vremena niti mogućnosti da se sačuvaju.

"Federalno ministasrtvo okoliša i turizma i kroz ovaj projekt radi sve uz uvažavanje posebnosti područja i potreba lokalnog stanovništva s ciljem da se izvrši cjelovita valorizacija prostora kroz multisektorski pristup koji treba da uvaži moguća zakonska rješenja o zaštiti prirode, ali i održivosti prostora", kazao je ministar Herceg.

fmoit.gov.ba /E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.