NavMenu

Retro stil uređenja enterijera: Jesenji povratak u prošlost

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 29.09.2010. 12:33
Komentari
Podeli

Definisanje modernih stilova u 21. vijeku može da bude prilično težak zadatak, jer su se stilovi nadovezivali jedan na drugi pa samim tim i uticali jedni na druge. Ono što mi zovemo retro stil danas, obuhvata u stvari nekoliko decenija počevši od pedesetih do sedamdesetih godina. Retro stil tih godina izrastao je iz art deko pokreta dvadesetih i tridesetih godina.

Rustične komode i ljubičasti detalji, komadi namještaja koji se ističu dizajnom i kvalitetom materijala naglasiće raskoš prostora, a neizostavni elementi u kreiranju su i dekorativne tkanine u obliku teških zavjesa, prekrivača i ukrasnih jastučića.

Pedesetih godina moderni namještaj i izgled je ušao na velika vrata u sve domove. Omiljeni izraz tog doba je bio savremeni. Puno detalja retro stila bilo je prilično dobro uklopljeno. Stoga je ovaj stil bio prisutan u svim sferama pa tako i u dizajnu namještaja, tekstila, kućnih uređaja, kuhinjskih elemenata, dekoru...

Retro stil uređenja enterijera kao i prepoznatljivi dizajn namještaja nije umro do današnjih dana. Prisutan je decenijama na različite načine i inspiracija je mnogim dizajnerima savremenog modernog namještaja. Ukoliko želite da vaš dom ove jeseni izgleda kao da je preslikan iz stranih časopisa, osvježite nameštaj iz vremena vaših baka i kombinujte ga sa postojećim modernim komadima.

Kako je retro stil u doba nastanka bio oličenje modernog, tako je ostalo i do današnjih dana. Slobodno se može reći da moderno i retro idu ruku pod ruku. Retro stil i dalje izgleda fantastično u savremenom domu. Kombinacija nekoliko originalnih retro komada namještaja u modernom enterijeru daje odlična rješenja.

Izraz retro stila je veseo, oblici i motivi su geometrijski, materijali sintetički... Boje su obično svijetle i jarkih tonova kao što su senf žuta, tirkizna, pink, crvena, narandžasta, zelena i smeđa. Dezeni sa geometrijskim oblicima i šarama javljaju se na tapetama, posteljini, zavjesama pa i foteljama i garniturama za sjedenje. Oblici namještaja su zaobljeni, namještaj je funkcionalan, jedostavan i udoban. Namještaj nije skup i akcenat je na estetici više nego na kvalitetu. On je prije svega spoj lijepog i korisnog. Koloritno zasićen i smio, retro dizajn je na granici kiča.

Retro stil je definitivno za nekog ko se osjeća retro i ko se ne pronalazi u savremenim trendovima. U retro stilu se pronalaze i oni koji su u njemu odrastali i osjećaju dozu nostalgije kao i nove generacije koje je retro stil šarmirao oblikovno i koloritno. Jednom riječju, retro stil ne zaobilazi nijednu generaciju.

U modernom ili nekom drugom stilskom izrazu drvo uvijek pokazuje svoju moć i toplinu, pa s razlogom i ove jeseni zauzima centralnu poziciju u uređenju kuće ili stana. Zemljane boje idealno će upotpuniti priču o drvetu, jeseni i toplom domu. Upotrebom kamena ili cigle u oblikovanju zidnih ili podnih površina, uklopićete se u ideju naglašenog prirodnog doživljaja.

Primjena toplih i izražajnih boja poput nijansi žute, oker, narandžaste, crvene ili smeđe stvoriće prijatnu atmosferu, pa će se minimalistički namještaj jasnih geometrijskih oblika i čistih površina odlično uklopiti u izražajni kolorit prostora. Ali, da bi dom odisao jesenjom atmosferom, poigrajte se detaljima. Suvo lišće složeno u vlastito umjetničko djelo lijepo će ukrasiti zidove dnevnog boravka, trpezarije, spavaće ili dečje sobe.

Kuhinja kao apoteka

Da bi vaša kuhinja bila uređena u skladu sa ovosezonskim trendovima, trebalo bi da posklanjate sve detalje sa radnih dijelova i da na trpezarijskom stolu dominira činija s voćem. To je ujedno i jedini detalj koji bi trebalo da bude vidljiv u prostoriji u kojoj se priprema hrana. Svojom čistoćom i jednostavnošću, ova prostorija bi trebalo da izgubi asocijaciju na kuhinjski prostor i, zahvaljujući drugačijem uređenju, postane dio stambene cjeline.

Komode

Linije su pročišćene i pojednostavljene, sa diskretnim detaljima. Pojedinačne komode su često skulpturalnih oblika, pa osim funkcije, postaju i izrazito ukrasni element.

Garniture za sjedenje

Dominiraju geometrijske linije, a mebl bi trebalo da bude jednobojan i neutralan.

Stočići

Stilski su povezani s komodama, a izvedeni su u kombinaciji od dva ili više materijala, niski su i velikih dimenzija.

Kreveti

U spavaćim sobama i dalje dominira uzglavlje kreveta ili zona zida iza kreveta, koje je često tapacirano nekim atraktivnim uzorkom.

Zavjese

Ukrasi za prozore su ove jeseni nenametljivi, sa diskretnim srebrnim odsjajem i nježnim nenapadnim uzorcima- apstraktnim ili cvjetnim.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.