NavMenu

New energy iz Obudovca gradi malu hidroelektranu u Han Pijesku - Podnešen zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu

Izvor: eKapija Srijeda, 08.12.2021. 09:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jerry Lin/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS obavijestilo je juče javnost da je nosilac projekta, firma New energy iz Obudovca, podnijela zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje MHE Nevačka na rijeci Stupčanici u opštini Han Pijesak, instalisane snage 960 kW.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici Ministarstva i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obavještenja.

Primjedbe i sugestije mogu se dostaviti na adresu Ministarstva (Trg Republike Srpske 1, Banja Luka) ili elektronskim putem na adresu: b.racic@mgr.vladars.net

Ugovorom o koncesiji za izgradnju MHE Nevačka na rijeci Stupčanici od 14. maja 2018 god. zaključenim između Vlade Republike Srpske i New Energy toj firmi je data koncesija za izgradnju male hidroelektrane, na period od 20 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora.

Koncindent dodjeljuje koncesionaru pravo da implementira Projekat po BOT modelu, što podrazumjeva odgovornost Koncesionara za finansiranje, projektovanje, izgradnju, korištenje i prenos male hidroelektrane Nevačka na rijeci Stupčanici, na području opštine Han Pijesak, procjenjene instalisane snage 1,6 MW, procjenjene godišnje proizvodnje od 6,5 GWh.

U toku razvoja projekta došlo je do promjena osnovnovnih energetskih parametara te je investitor uradio promjenu koncesionog ugovora tj. definisana je konačna snaga male hidroelektrane Nevačka od 960 kW.

O projektu

Rijeka Stupčanica nastaje spajanjem manjih vodotoka Bjesnica i Pištica neposredno uzvodno od naselja Pjenovac, na koti 965 mnm. Na stacionaži km 8+650 od sastavka je međuentitska granica gdje je korito rijeke približno na koti 803 mnm.

MHE Nevačka nalazi se u blizini naselja Nevačka i koristi potez rijeke Stupčanice od km 6+320 do km 7+450 (računato od sastavaka), odnosno pad između kote vodozahvata 896 mnm i kote vode u koritu rijeke kod mašinske zgrade 817,50 mnm (bruto pad 78,50 m). Upravo ovu dionicu Stupčanice karakteriše najveći pad riječnog korita posmatrajući njen tok u Republici Srpskoj.

Postrojenje je protočno-derivacionog tipa i čine ga sljedeći objekti: prelivni prag sa ribljom stazom i vodozahvatom, tlačni cjevovod i mašinska zgrada-strojara.

Elektrana je projektovana kao protočno postrojnje sa aspekta iskorištenja raspoloživih doticaja a derivaciono sa aspekta korištanja raspoloživog pada.

MHE Nevačka je derivaciono postrojenje sa protočnim režimom rada, a sastoji se od više objekata koji funkcionalno predstavljaju jednu cjelinu.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.