NavMenu

Opstaće samo firme sa modernim mašinama - Nove tehnologije daju šansu za kvalitetan i konkurentan proizvod

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 08.12.2021. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Republike Srpske opredijeljena je za pomoć privredi, a subvencijama za nabavku novih tehnologija, za koje je u idućoj godini planirano 15 mil KM, povećaće šansu domaćim privrednicima da se izbore za bolje pozicije na evropskim i svjetskim tržištima.

Da se kroz nabavku novih tehnologija očekuje veća konkurentnost na međunarodnom tržištu smatra i ministarka finansija RS Zora Vidović. Ona je to i istakla nakon posljednje sjednice Vlade RS, na kojoj su utvrđena ključna republička dokumenta za 2022. godinu. Vidović je poručila da očekuje i da bude zadržan nivo rasta izvoza, koji je u ovoj godini 30%, kao i da bude povećana proizvodnja, navodeći da će time biti povećana potrošnja, investicije na domaćem, ali i na međunarodnom planu.

Da je ulaganje u savremene tehnologije jedini recept za opstanak na tržištu smatra i direktor firme SHP Celex Predrag Zgonjanin.

- Tržište je sada potpuno otvoreno. Roba iz cijelog svijeta prisutna je i kod nas, a kamoli na evropskom tržištu. Da bismo opstali moramo ulagati u nove mašine i opremu. Tako ćemo dobiti i na kvalitetu, boljem proizvodu i produktivnosti - ističe Zgonjanin za Glas Srpske i dodaje da firme mogu preživjeti samo kroz ozbiljna ulaganja u nove tehnologije.

I direktor derventske fabrike obuće Sanino Radovan Pazurević ističe da jedino nove tehnologije daju šansu preduzećima da prate savremene svjetske tokove.

- Sektor koža, tekstil i obuća se nalazi na jednoj međunarodnoj utakmici, za razliku od nekih drugih privrednih djelatnosti. Konkurenti su nam visokorazvijene zemlje poput Kine, koja prednjači po pitanju svih tehnologija. Tu su i druge mnogoljudne zemlje, u kojima je radna snaga dosta jeftinija nego ovdje. Ako ih ne slijedimo, ne možemo se ni naći na mapi interesantnih destinacija, kada je riječ o proizvodnji obuće - kazao je za Glas Srpske Pazurević.


Kao jedino rješenje on navodi tehnološko osnaživanje, ako se želi dostići konkurentnost svjetskih proizvođača.

Vlada Republike Srpske utvrdila je u ponedeljak prijedlog republičkog budžeta za 2022. godinu i prijedlog programa ekonomskih reformi do 2024. godine, a planirane mjere idu u pravcu povećanja plata, rasterećenja privrede i modernizacije poslovanja.

Podrška

Kada je riječ o podršci realizaciji projekata za nabavku savremenih tehnologija i opreme, u ovoj godini izdvojeno je 7 mil KM. U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS istakli su da je taj projekat naišao na odličan prijem kod privrednih subjekata.

- Podsticajima za direktna ulaganja podržali smo projekte 207 privrednih subjekata, koji zapošljavaju oko 20.000 radnika - naveli su u ovom ministarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.