NavMenu

Broj putnika u aviosaobraćaju EU smanjen za 73,3%

Izvor: Poslovne novine Srijeda, 08.12.2021. 07:12
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Broj putnika u aviosaobraćaju u Evropskoj uniji smanjen je za 73,3% u 2020. godini, kada se pojavila pandemija korona virusa, u odnosu na prethodnu godinu.

Eurostat je objavio podatke o putovanjima u aviosaobraćaju u 2020. godini u 27 država članica EU-a, prenosi Anadolija.

Prema najnovijim podacima, avionski saobraćaj u zemljama EU-a ozbiljno je pogođen restriktivnim mjerama i zabranama putovanja uvedenim prošle godine zbog pandemije.

Također, u državama EU-a broj putnika u aviosaobraćaju, koji je 2019. premašio milijardu, u 2020. godini je smanjen na 277 miliona, odnosno za 73,3%.

Najveći pad broja putovanja u Sloveniji

Podaci Eurostata pokazuju da je 45% navedenih putovanja ostvareno izvan EU-a, 33% između zemalja EU-a, a 22% unutar domaćih linija država članica EU-a.

Sa 83,3%, najveći pad broja putovanja u aviosaobraćaju zabilježen je u Sloveniji, a potom slijede Slovačka sa 82,4% i Hrvatska sa 81,9%.

Pad broja putovanja u Njemačkoj je iznosio 74,5%, u Francuskoj 69,9% i u Španiji 74,6%.

U ovom periodu najviše avionskih putovanja u državama EU-a ostvarili su aerodrom Paris CDG sa 22,2 miliona, te aerodromi u Amsterdamu 20,9 miliona, Frankfurtu 18,7 miliona i Madridu 15,5 miliona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.