NavMenu

Općina Hadžići: Pušten u rad pilot-projekt Registra gazdinstava i klijenata

Izvor: eKapija Utorak, 28.09.2010. 15:39
Komentari
Podeli

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i, uime Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Faketa Begović pustili su danas, u općini Hadžići, u funkciju pilot-projekt Registra poljoprivrednih gospodarstava/gazdinstava i Registra klijenata.

U praksi to znači da općina Hadžići kreće s unosom podnijetih zahtjeva za upis u poljoprivredne registre, a predviđeno probno razdoblje bit će iskorišteno kako bi se, još jedanput, ispitala funkcionalnost aplikacije elektronskoga vođenja podataka, odnosno cjelokupne softverske i hardverske opreme, uočili eventualni problemi i manjkavosti te na vrijeme otklonili.

Begović je podsjetila da su poljoprivredni registri dio projekta Svjetske banke "Poljoprivreda i ruralni razvoj – ARDP", u sklopu kojega se, uz ostalo, uspostavlja i sustav za plaćanja u poljoprivredi i statistički sustav te poljoprivredna savjetodavna služba, odnosno, jača ukupna poljoprivredna infrastruktura.

"Poljoprivredni registri za nas su jedan od značajnijih projekata, s obzirom da njihovom uspostavom dobivamo kvalitetnu bazu podataka koja će se koristiti za još transparentnije vođenje poljoprivredne politike i trošenje poticajnih sredstava. Aplikacija za vođenje registracije je harominizirana na državnoj razini i zadovoljava zahtjeve EU", kazala je Begović.

Izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekta u svim općinama FBiH, u kojima je, do sada, ukupno primljeno oko 30 tisuća zahtjeva za upis u registre.

Početkom ove godine za svih 79 općina distribuirana je hardverska oprema u svrhu upisa u registre, a trenutačno su u toku i završni radovi na izgradnji i opremanju tzv. sigurne server sobe na Butmiru, po visokim standardima EU.

Istodobno se radi i na treninzima za rad na aplikaciji elektronskoga vođenja baze podataka za sve sudionike procesa, odnosno, za oko 200 općinskih, kantonalnih/županijskih i službenika Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Pilot-projekt Registra poljoprivrednih gospodarstava/gazdinstava i Registra klijenata uskoro će biti pušten u funkciju i u općini Kiseljak, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.