NavMenu

Sarajevo - Izgradnja gradskog centra na Marijin dvoru

Izvor: Oslobođenje Srijeda, 21.12.2005. 17:38
Komentari
Podeli


Nacrt operativnog plana lokalnog ekonomskog razvoja Općine Centar za period 2006-2010. godine, čija je izrada povjerena Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, trebao bi biti završen do marta 2006. godine. Općina centar je prva i jedina koja je izradila ovakvu vrstu plana. U ovogodišnjem budžetu za izradu ovog plana obezbjeđeno je 30 hiljada KM. Pripremljen je i polazni materijal za izradu programa lokalnog ekonomskog razvoja do 2010. godine. Utvrđeni su i prioritetni programi kao što je izgradnja city centra na Marijin dvoru, poznat kao projekat Kvadrant b. Ovaj projekat vrijedi više hiljada maraka a odnosi se na izgradnju poslovno-stambenih objekata koji će se graditi na lokalitetu od zgrade Zajedničkih institucija BiH do mosta Skenderija. Kako bi ovaj projekat ubrzo bio realizovan, Općina Centar će nastojati obezbijediti plansku dokumentaciju, riješiti imovinsko-pravne odnose, a ostalo će preuzeti privatne firme koje budu željele investirati u projekte.

Projekat "Vratimo se rijeci Miljacki" trebalo bi da započne u 2006. godini. Postoji ideja da se napravi šetalište od Latinske ćuprije do Vrbanja mosta na lijevoj obali Miljacke na kojoj se predviđa izgradnja trgovinskog-poslovnih objekata. Predviđeno je i uređenje obale i korita Miljacke, uređenje mostova, te probijanje pješačke staze od kafane "Dva ribara" do Drvenije. U saradnji sa Općinom Stari grad, Vladom Kantona i javnim preduzećima riješit će se ekološki problem zagađenja Miljacke i njenih pritoka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.