NavMenu

Kakva će biti sudbina crnogorskih pomorskih preduzeća - Jedina mogućnost da Barska plovidba proda brodove

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 06.12.2021. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Chris Pagan)
Crnogorska i Barska plovidba godinama se nalaze na listi gubitaša i ne mogu samostalno da otplaćuju kredite za četiri broda, zbog čega im je bila neophodna pomoć države. Zato u Ministarstvu kapitalnih investicija u narednom periodu planiraju da sva četiri trgovačka broda pređu u vlasništvo Crnogorske plovidbe, a da se Barska bavi drugim poslovima u pomorstvu. Takva namjera Vlade nije prihvatljiva za manjinske akcionare Barske plovidbe.

Nakon što je Vlada ove godine preuzela plaćanje kredita Eksim banci za četiri broda Barske i Crnogorske plovidbe, koji te kompanije nisu mogle same da izmiruju, u Ministarstvu kapitalnih investicija planiraju njihovo restrukturiranje.

- Imamo plan da se Barska plovidba u budućnosti ne bavi trgovačkim brodovima, najmom brodova nego da brodovi kompletno pređu u valasništvo Crnogorske plovidbe u 100% vlasništvu države, nego da za njih postoji program i studija je razrađena i da se kupi roro brod ili tajekt i da se oni bave onim čime su se uspješno bavili u nekom prethodnom periodu. Crnogorska plovidba je u potpunom vlasništvu države, dok u Barskoj plovidbi ima skoro 52% vlasništva, pa je za planiranu rekonstrukciju pomorskih kompanija Vladi neophodna i podrška manjinskih akcionara. A oni smatraju da nema zakonskog osnova da Barska plovidba svoje brodove pokloni i ustupi Crnogorskoj - kazao je državni sekretar za saobraćaj i pomorstvo Zoran Radunović.

- Jedina mogućnost je da Barska plovidba svoju imovinu proda, ukoliko Crnogorska plovidba ima novca da kupi te brodove. Nećemo pružiti podršku za ni jedan projekat koji neće obuhvatiti saniranje dosadašnje štete koja iznosi oko 15 miliona eura. Ono što mi smatramo da je najlogičnije i najbolji put je spajanje te dvije kompanije - kazao je predstavnik manjinskih akcionara Barske plovidbe Aleksandar Jovović.

Da je najbolje rješenje da trgovačkim brodovima upravlja jedna kompanija uz detaljnu analizu svih troškova, smatra dugogodišnji kapetan duge plovidbe iz Herceg Novog Nenad Lazović. No, koje god rješenje da se donese Lazović kaže da niko neće biti zadovoljan jer je greška napravljena prilikom same kupovine brodova.

- Da li smo mi uzeli te brodove iz razloga socijalnog u zagradi pod navodnicima političkog karaktera ili nekog komercijalnog. Ako smo ga uzeli iz socijalnog onda svi treba da budemo svjesni da će to budi scoijalni karakter i da će država plaćati i da će to ići iz nekog budžeta dok traje koliko traje. Čini mi se da je to neka ta priča - poručio je Lazović.

Kupovina četiri broda državu je koštala 100 mil USD, a nijedna naša pomorska kompanija nema mogućnosti da samostalno pronalazi i prevozi teret pa su brodovi dati u dugogodišnjem zakupu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.