Izvor: Beta | Nedjelja, 05.12.2021.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Srbije usvojila Prijedlog zakona o tržištu kapitala i produžila prelazni rok za primjenu e-faktura

(Foto: ColorMaker/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je Prijedlog zakona o tržištu kapitala u cilju postizanja veće transparentnosti i odgovornosti u poslovanju, kako za domaće, tako i za strane investitore.

Kako je saopšteno poslije sjednice Vlade, diversifikacijom i povećanjem transparentnosti i kvaliteta finansijskih instrumenata vratiće se povjerenje investitora, a posljedično i pozitivan uticaj na povećanje broja učesnika na domaćem tržištu i na održiv ekonomski rast.

Donošenjem novog zakona o tržištu kapitala uskladiće se domaći pravni i institucionalni okvir sa pravnim tekovinama Evropske unije i obezbijediti veći stepen zaštite investitora i pravne sigurnosti.

Vlada je usvojila i izmjene i dopune Predloga zakona o elektronskom fakturisanju kojim je privredi i javnom sektoru omogućeno da zbog prilagođavanja novom sistemu elektronskih faktura, prelazni rok bude do kraja aprila naredne godine.

Usvojene su izmjene i dopune Predloga zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usljed produženog negativnog uticaja pandemije bolesti kovid-19.

Predviđen je izuzetak u davanju državnih garancija za kredite koji mogu biti odboreni korisnicima koji spadaju u preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju u sektorima putničkog transporta, ugostiteljstva, turističkih agencija i hotelijerstva u gradovima, pod uslovima da su prethodno, prevremeno i u cjelosti, izmirili obaveze po kreditima odobrenim u skladu sa prvom garantnom šemom.

Usvojen je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u Programu "Кreativna Evropa" (2021-2027) kojim se Srbiji omogućava nastavak učešća u ovom programu.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine.

Propisan je postupak učešća javnosti u donošenju odluka o izradi, izmjeni, dopuni, pregledu i usvajanju planova kvaliteta vazduha regionalnih i lokalnih planova za upravljanje otpadom, kao i planova upravljanja opasnim otpadom, nacionalnog plana za upravljanje otpadom, programa prevencije stvaranja otpada, akcionih planova zaštite od buke u životnoj sredini, kao i plana zaštite voda od zagađenja.

Na sjednici je usvojen Zaključak o saglasnosti sa tekstom Projekta: vještačka inteligencija u službi opšteg dobra - omogućavanje ekosistema podesnog za vještačku inteligenciju u Srbiji.

Cilj projekta je jačanje institucionalnog i zakonodavnog okvira za vještačku inteligenciju i unapređenje saradnje javnog i privatnog sektora, kao i akademskih ustanova u toj oblasti.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE