NavMenu

MMF planira da snizi prognozu svjetskog rasta zbog novog soja virusa

Izvor: Beta Nedjelja, 05.12.2021. 10:44
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond (MMF) planira da smanji svoju prognozu za svjetski rast zbog novog soja korona virusa omikron koji se širi u svijetu, izjavila je generalna direktorka te institucije Kristalina Georgijeva.

- Novi soj virusa koji može da se širi vrlo brzo može da poljulja povjerenje i u tom smislu mi ćemo vjerovatno imati reviziju na niže naših projekcija svjetskog rasta iz oktobra - rekla je Georgijeva na konferenciji Rojters Nekst.

MMF je u oktobru već smanjio predviđanja za rast bruto domaćeg proizvoda svijeta na 5,9% u odnosu na 6% koliko je prognozirao u julu, zbog logističkih problema i neujednačene vakcinacije.

Za iduću godinu MMF je u oktobru prognozirao rast od 4,9%, nepromijenjeno u odnosu na jul.

Početkom oktobra MMF je već nagovijestio da bi svjetski rast mogao da bude slabiji nego što je predviđeno zbog još neriješenih zastoja u lancima snabdijevanja, što je uticalo na rast inflacije u svijetu.


- Čak i prije dolaska ovog novog soja strahovali smo da je oporavak, mada se nastavlja, izgubio malo svoj zamah - rekla je Georgijeva.

Ona je rekla da je rast dvije glavne svjetske privrede, SAD i Kine već usporen sojem delta koji se proširio krajem ljeta i tokom jeseni.

MMF obično u januaru objavljuje reviziju svoje prognoze iz oktobra.

Novi soj koronavirusa omikron prvi put je prijavljen u Južnoj Africi 24. novembra i od tada se pojavio u više desetina zemalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.