NavMenu

Od Kotora do Lovćena za 12 minuta - Žičara bi mogla biti u funkciji polovinom 2023. godine

Izvor: radiokotor.info Nedjelja, 05.12.2021. 10:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: photopixel/shutterstock.com)Ilustracija
Žičara Kotor - Lovćen bi mogla biti u funkciji polovinom 2023. godine, a radovi na izgradnji dogoočekivanog atraktivnog objekta, koji bi dodatno povezao Boku i Nacionalni park Lovćen i obogatio turističku ponudu, trajali bi 12 mjeseci, ocijenio je potpredsjednik opštine Kotor Nebojša Ševaljević.


- Rad tenderske komisije za pripremu ugovora o koncesiji za realizaciju žičare Kotor - Lovćen, čiji sam bio član ispred Opštine Kotor, uspješno je završen. To znači da je usaglašen nacrt ugovora između Vlade Crne Gore i konzorcijuma Novi Volvox i Leitner. Vlada na sjednici treba da usvoji odgovarajauću odluku, nakon čega u roku od 15 dana slijedi potpis ugovora. Potpisivanje ugovora se očekuje naredne sedmice. U ime vlade trebalo bi da ga potpiše ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, a u ime firme Leitner gospodin Martin Lajtner - kazao je Ševaljević za Radio Kotor.

Ugovor je obavezujući za obje strane.

- To znači da bi država trebalo da obezbijedi uslove da koncesionar otpočne sa radovima, da izgradi pristupni put i parking, što je inače i predviđeno kapitalnim budžetom za 2022. godinu. Za to vrijeme će koncesionar obaviti neophodna geodetska snimanja i geološka istraživanja i pripremati projektu dokumentaciju. Realan rok za početak radova bi mogao biti polovinom naredne godine. Rok za izgradnju same žičare je 12 mjeseci, tako da bi mogla biti u funkciji polovinom 2023. godine - kazao je Ševaljević.

Polazna stanica žičare je na lokalitetu Dub u opštini Kotor, a krajnja na visoravni Kuk (nadmorska visina 1350 m.) na Lovćenu, opština Cetinje.

- Dužina žičare je nešto manja od četiri km. Kapacitet je 1.000 putnika po satu u 40 gondola, sa vremenom trajanja vožnje od 12 min. Vrijednost investicije je procijenjena na oko 20 mil EUR - kazao je Ševaljević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.