NavMenu

Uspješna priča iz "Ecoherba": Velika potražnja za biljem ubranim na bosanskim livadama

Izvor: eKapija Utorak, 28.09.2010. 12:24
Komentari
Podeli

Svoju uspješnu priču kompanija "Ecoherb" iz Srebrenika koja se bavi sušenjem i preradom ljekovitog bilja, voća i povrća započela je 2007. godine.

Vlasnik firme Hasib Bjelić je na ideju o pokretanju ove djelatnosti došao u ljeto 2006. godine nakon što je uvidio da nedostatak industrijske proizvodnje u BiH ima jednu pozitivnu stvar, a to je ekološki zdraviji okoliš, te da je ljekovito bilje kojim je BiH izuzetno bogata, isto tako ekološki zdravo, zaključio je da je šteta da ono propada i da ga treba iskoristiti. I tako je sve počelo.

Njihov proizvodni kapacitet je veliki. Posjeduju tri tunelske sušare kapaciteta od po 10 tona sirovog bilja u toku 24 sata. Površina proizvodnog pogona je cca 700 m2, a isto toliko i skladišnog prostora. U skladišnom prostoru smještene su dvije hladnjače zapremine 190 m3.

"U cilju nam je proširenje asortimana proizvoda prema potrebama tržišta. Do sada smo sušili srijemoš, mentu, matičnjak, zovu, kamilicu, koprivu, šljivu i šipak, a lipu otkupljivali suhu. Nažalost, veliki nam je problem slab odaziv berača samoniklog ljekovitog bilja. Potrebe zapadnog tržišta su velike, i mi nažalost nismo mogli količinom zadovoljiti zapadnog kupca, iako s ponosom možemo reći da je kvalitetom bio izuzetno zadovoljan", kažu u "Ecoherbu", naglašavajući kako su novi u ovome poslu pa se ne mogu pohvaliti nekim velikim rezultatima, iako su zadovoljni sa onim što imaju danas.

"Ne očekujem da se preko noći obogatim sa ovim poslom. Kad otplatimo kredite kojima smo krenuli biti ću zadovoljna pristojnom plaćom za sebe i uposlenike. Žao mi je što je ovaj posao sezonski, tako da nemam veliki broj stalno uposlenih radnika. Inače mogu se pohvaliti izuzetno dobrim odnosom sa ljudima koji rade kod nas bilo za stalno, bilo sezonski“, kaže Almira Šabić, direktorica "Ecoherba", naglašavajući kako su njeni dalji planovi usmjereni na otplatu kredita, produženje sezone posla, uvezivanje što više berača samoniklog bilja, zapošljavanje na duže vrijeme što više ljudi i obogačivanje asortiman proizvoda.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.