NavMenu

Potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane Bileća - EFT ulaže više od 100 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 03.12.2021. 11:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gustavo Fring from Pexels)Ilustracija
EFT SE Bileća i Dongfang Electric International Corporation potpisali su 2. decembra 2021. godine ugovor za projektovanje, isporuku i izgradnju solarne elektrane Bileća instalisane snage 60 MWp.

Početak realizacije ugovora očekuje se u drugom kvartalu 2022. godine, a početak komercijalnog rada SE Bileća, sa godišnjom proizvodnjom električne energije od 100 GWh, planiran je za sredinu 2023. godine, saopšteno je iz EFT Group.

Podsjećamo, Vlada RS je u aprilu 2020. firmi EFT SE Bileća dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća. Кoncesija je dodjeljena na period od 50 godina.

Ugovorom o koncesiji definisana je instalisana snaga solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama od 60 MWp, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 84 GWh, a koncesionar će, u periodu trajanja koncesije, proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza. Кoncesionar će, u skladu sa Ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055КM/КWh, od čega će 95% biti usmjereno u budžet opštine Bileća.

Takođe, koncecionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 700.000 КM.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 104.361.649 КM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.