NavMenu

Naučnici otkrili koja namirnica stvara salo na stomaku koje je veoma opasno po zdravlje

Izvor: eKapija Petak, 03.12.2021. 08:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Deedee86)Ilustracija
Medicinski stručnjaci jednosglasni su u ocjeni da masnoće na stomaku, takzovana viscelarna masnoća, predstavlja najopasniju vrstu masnog tkiva koje mogu ugroziti zdravlje.

Visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, dijabetesa, smatraju stručnjaci iz Univerziteta Johns Hopkins.

Iako je vježbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje masnoća na stomaku i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, ishrana takođe igra veliku ulogu u obimu struka.

U jednoj su studiji istraživači sa Univerziteta Tufts oko dve godine pratili navike u ishrani 459 sredovečnih osoba. Na osnovu izbora hrane, svrstani su u šest grupa po načinu ishrane. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je važnu razliku: dok su oni učesnici koji su jeli tipičnu američku ishranu "od mesa i krompira" dobili najviše ukupne težine, ona je bila ravnomjernije raspoređena po cijelom tijelu, prenosi portal Haber.

S druge strane, ljudi koji su jeli velike količine bijelog hljeba i druge visoko rafinisane namirnice dobili su najviše masnoća na stomaku.

U posebnom pregledu British Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da jedenje manje bijelog hleba, kao i mediteranska prehrana može pomoći smanjiti količinu kilograma i masnoće na stomaku koje biste s vremenom mogli dobiti.

Studije koje povezuju bijeli hljeb sa masnoćom na stomaku detaljno se ispitiju, što znači da bi mogle samo pokazati da postoji veza između konzumacije bijelog hljeba i masti na stomaku, a ne zašto bijeli hljeb dovodi do ove pojave.

Ipak, stručnjaci iz ove oblasti imaju nekoliko teorija.

Kao prvo, bijeli hljeb ima puno kalorija i jednostavnih ugljenih hidrata, a siromašan je vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima. Kao rezultat, bijeli hljeb je klasifikovan kao hrana s visokim glikemijskim indeksom (GI). Studije pokazuju da konzumacija hrane sa niskim GI rezultira boljim ojećajem sitosti nego kada jedete hranu sa visokim GI. Drugim riječima, hrana sa visokim GI indeksom jednostavno vas ne zasiti zbog čega ste ubrzo ponovo gladni.

Drugi način na koji bijeli hljeb može prouzrokovati višak kilograma i salo na stomaku je taj što podstiče oslobađanje insulina u tijelu. Insulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljenih hidrata, oslobađa se više isnulina i vjerovatno će se više glukoze skladištiti kao masnoća i salo u predjelu stomaka.

Istina je da je bijeli hljeb povezan sa povećanim rizikom od masnoće na stomaku, ali to ne znači da kompletno morate izbaciti hljeb iz ishrane. Integralni hljeb sa puno vlakana zapravo je povezan sa manje sala na stomaku kada se konzumira uz zdravu ishranu, zaključuju naučnici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.