NavMenu

BiH bez viza od 1. januara

Izvor: Glas Srpske Utorak, 28.09.2010. 08:30
Komentari
Podeli

Član Evropskog parlamenta i potpredsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin izjavio je juče u Sarajevu da će BiH dobiti bezvizni režim krajem ove godine, javile su agencije.

"Ponovićemo scenario koji smo imali prošle godine, te je 1. januar sljedeće godine datum kada se ukidaju vize za BiH i Albaniju", izjavio je Kacin.

Potvrdio je da će o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju odlučivati 6. oktobra Odbor LIBE Evropskog parlamenta, a da bi već idućeg dana odluka o viznoj liberalizaciji mogla biti donesena na mini-plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Briselu ili na prvom sljedećem zasjedanju takođe u oktobru.

"Nakon što odluku donese Evropski parlament, njenu operacionalizaciju usaglasiće Savjet ministara EU", dodao je Kacin.

Naglasio je da BiH prošle godine nije dobila bezvizni režim, jer je tek 1. septembra ove godine usvojila posljednji zakonski projekat kao uslov za liberalizaciju.

"Da je bilo političke volje i odgovornosti prema građanima, BiH je mogla završiti ovaj posao bez problema i u prošloj godini", smatra Kacin.

Prema procjenama parlamentaraca, Savjet EU najkasnije u novembru odlučiće o početku primjene liberalizacije viznog režima za BiH. Evropska komisija je u svom izvještaju polovinom ovog mjeseca zaključila da su stvoreni uslovi za prebacivanje BiH i Albanije sa negativne na pozitivnu bijelu Šengensku listu.

Na osnovu izvještaja eksperata koji su tokom ljeta procjenjivali stanje na terenu, Evropska komisija je sastavila pisani dokument kojim je predložila ukidanje viza za BiH i Albaniju. U izvještaju se navodi da je učinjen značajan napredak i u BiH i u Albaniji, po svim kriterijumima koji su bili zacrtani u Mapi puta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.