NavMenu

Hemofarm otvorio novi proizvodni pogon: Investicija vrijedna 20 miliona KM

Izvor: Fokus Utorak, 28.09.2010. 08:19
Komentari
Podeli

Kompanija "Hemofarm" d.o.o. Banja Luka juče je otvorila novi proizvodni pogon i dvije linije za pakovanje, čija ukupna vrijednost iznosi 20 miliona KM. Investicija je realizovana vlastitim sredstvima STADA grupe i Hemofarm koncerna, te kreditom Investiciono-razvojne banke RS u iznosu pet miliona KM.

Zahvaljujući ovoj investiciji, proizvodnja lijekova u banjolučkoj kompaniji biće skoro utrostručena. Trenutna proizvodnja od oko 650 miliona tableta godišnje povećaće se na milijardu i po tableta.

Pogon je, svečanim presijecanjem vrpce, otvorio premijer RS, Milorad Dodik, koji je istakao da je Vlada RS u okviru svojih mogućnosti u kontinuitetu pomagala ovu kompaniju.

"Ovo je primjer uspješne privatizacije, ali i opravdanosti postojanja IRB RS, te primjer modernizovane kompanije koja zapošljava nove radnike i jedna je od najreferentnijih u ovom dijelu Evrope. Posjeduje vlastitu proizvodnju i stabilno posluje. Želimo da u Republici Srpskoj bude još ovakvih proizvodnih kapaciteta, koji će robu plasirati u EU i time bili u rangu najkvalitetnijih svjetskih kompanija. Poslovna aktivnost "Hemofarma" i STADA grupe trebalo bi da bude primjer za druge privredne grane kako opstati na vrlo zahtjevnom i konkurentnom tržištu", rekao je Dodik.

On je dodao da će Vlada RS i dalje podržavati slične projekte te podsjetio da IRB RS raspolaže s 350 miliona KM za ulaganje u proizvodne pogone i zapošljavanje.

Aleksandar Veselinović, direktor "Hemofarma" d.o.o. Banja Luka, rekao je da otvaranje novog proizvodnog pogona predstavlja veliki dan za tu kompaniju te da je to svojevrsno priznanje svim zaposlenima. Ovo je, istakao je, i obaveza da ubuduće ostvaruju još bolje rezultate.

"U pitanju je jedan proizvodni pogon i dvije linije za pakovanje. Tu je i skladište ambalaže, skladište gotove robe, centralno razmjeravanje, nova moderna laboratorija. Završetkom ovog ulaganja zaokružićemo investicioni ciklus vrijedan 60 miliona KM. Ovo znači i zapošljavanje novih ljudi. Veliku zahvalnost u svemu dugujemo Vladi RS, koja je uvijek bila uz nas, a i ova investicija je realizovana uz pomoć kredita IRB RS", objasnio je Veselinović.

On je podsjetio da je "Hemofarm" ove godine proslavio 50 godina uspješnog poslovanja i rada te podsjetio da je ta kompanija devedesetih godina prošlog vijeka bila prepoznatljiva po humanitarnom radu, koji će nastaviti.

Dragomir Ćurčić, potpredsjednik "Hemofarma" a.d. Vršac, podsjetio je da je "Hemofarm" d.o.o. Banja Luka osnovan 1996. godine, kada je vršačka kompanija uložila 3,5 miliona KM kao početni kapital. Do danas je u banjolučko preduzeće uloženo oko 40 miliona KM, pa je i broj zaposlenih s nekadašnjih 13 povećan na 163. Ćurčić je istakao da je rast kompanije "Hemofarm" u BiH konstantan i neupitan te da je na tom putu uvijek imala podršku Vlade RS i institucija RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.