NavMenu

Sarajevo: Promovisan Međunarodni master studij iz oblasti Šumarske politike i ekonomike

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.09.2010. 14:21
Komentari
Podeli

Promocijom Međunarodnog master studija iz oblasti Šumarske politike i ekonomike na press konferenciji organizovanoj tim povodom, a kojoj je prisustvovao ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo, danas je zvanično započeta realizacija Drugog ciklusa pomenutog studija.

Inače, Međunarodni master program organiziran je iz oblasti Šumarske politike i ekonomike (FOPER). Studij se realizuje na engleskom jeziku. Program studija usmjeren je na jačanje kapaciteta za edukaciju, obuku i istraživanje u oblasti moderne šumarske politike i ekonomike u jugoistočnoj Evropi. Kursevi studija organizirani su na način da postojeći predavači na šumarskim fakultetima u regionu, skupa sa eminentnim međunarodnim predavačima ( po principu "predavanja u paru") učestvuju u nastavnom procesu.

"Projekat `Jačanje edukacionih i obrazovnih kapaciteta za razvoj šumarske politike i ekonomike u regionu zapadnog Balkana` (FOPER) finansiralo je Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Finske, a implementirao ga je Evropski Institut za Šumarstvo (EFI) u saradnji sa šumarskim fakultetima i institutima iz Albanije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske", istakao je dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu Faruk Mekić, te dodao kako će naši sudenti prepoznati da je znanje glavni i jedini adut u ostvarivanju pobjeda.

Saradnja u uspostavi i implementiranju međunarodnog Master programa iz oblasti šumarske politike i ekonomike (FPE Master program) je najbitnija komponenta FOPER projekta. Koncept i nastavni plan FPE Master programa pripremljeni su od strane FOPER tima, koordinatora zemalja učesnica i konzorcijuma međunarodnih stručnjaka predvođenog ekspertima BOKU Univerziteta iz Beča.

"Sarajevo je zbog agresije dugo vremena bilo izolirano od svijeta, i upravo zbog toga ovaj projekt, predstavlja pozitivan korak ka izlasku u Evropu. Znanje treba da bude naš strateški cilj", rekao je ovom prilikom ministar Kešo, te dodao kako će realizacija ovog Međunarodnog master studija omogućiti neposredan doprinos u istraživanju moderne šumarske politike.

U programu studija su osim šumarske politike, ekonomike, organizacije, zakonodavstva, menadžmenta i marketinga, kao glavnih oblasti obrazovanja, zastupljene i vještine komunikacije i pregovaranja, odnosi sa javnošću, metodika izrade naučnog rada i informacione tehnologije.

"Master program se po sistemu rotacije realizuje na dva univerziteta - Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Beogradu. Prvi ciklus ovog programa realiziran je tokom studijskih godina 2007/2008 i 2008/2009.godina na partnerskim institucijama ovog programa", naglasio je rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, koji je potcrtao kako je studij pohađalo 24 studenta iz Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije, te dodao da su u aprilu 2009. godine odbranjeni i prvi završni radovi, odnosno master teze na ovom studiju.

Današnjoj promociji prisustvovali su i predstavnici Vlade Finske, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Milan Medarević, te direktori šumarsko - privrednih društava iz cijele BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.