NavMenu

TMD-AGS iz Gradačca planira proizvodnju kamene vune u Šamcu - Kapacitet pogona 41.500 tona godišnje

Izvor: eKapija Srijeda, 01.12.2021. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kuchina/shutterstock.com)Ilustracija
TMD-AGS iz Gradačca planira pokretanje pogona za proizvodnju kamene vune u nekadašnjem proizvodnom objektu fabrike automobilskog stakla Uniglas iz Šamca.

Kako se navodi u Prethodnoj procjeni uticaja na životnu sredinu za pogon za proizvodnju kamene vune objavljenoj na stranici Ministartsva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, predmetna lokacija površine 55.647 m2 se nalazi u industrijskom dijelu opštine Šamac, u Ulici Njegoševoj bb.

- Investitor će izvršiti rekonstrukciju postojećeg objekta i prilagoditi planiranoj namjeni. Površina proizvodnog objekta je 13.662 m2 - dodaje se.

Kao sirovina za proizvodnju kamene vune koristiće se prirodni i umjetni silikatni materijal. Od prirodnih materijala upotrebljava se diabaz, dolomit i boksit, a u manjoj mjeri bazalt odnosno amfibolit, dok se od umjetnih materijala koristi tzv. briketi koji se dobijaju preradom "nusproizvoda" iz vlastitog tehnološkog procesa uz dodatak cementa.

- Pod "nusproizvodima" se podrazumijevaju vlakna kamene vune koja u toku tehnološkog procesa nastaju zbog stepena iskorištenja centrifuge, odnosno vlakana koja nisu na osnovu njihovih pokazatelja, preoblikovana u proizvod koji zadovoljava zahtjevne norme za dotični toplotno-izolacioni materijal - stoji u dokumentu.

Skladištenje sirovina provodi se na otvorenoj i/ili zatvorenoj deponiji, a odatle se sirovine transportuju u silose. Iz silosa preko transportne trake obavlja se punjenje peći, koristiće se tzv. koksna kupolna peć, tj. peć u kojoj se za proces taljenja sirovina kao energent koristi koks. Potrebne količine koksa nabavljaće se u Mađarskoj i Češkoj.

- Kako bi se zadovoljili svi propisi u pogledu emisije iz kupole peći predviđena je instalacija postrojenja za spalivanje dimnih gasova, kako bi zadovoljavale uslove zakonom definisane maksimano dozvoljene vrijednosti.
Uniglas Šamac (Foto: Printscreen iz dokumentacije)Uniglas Šamac
Kapacitet pogona za proizvodnju kamene vune je 41.500 tona godišnje.

Proizvodna hala ima 2.400 m2 i u njoj će se nalaziti komora za taloženje, sušiona komora, pile za razrez i postrojenja za pakovanje. Skladište gotovih proizvoda je površine oko 3.600 m2 i visine 6 m, dok skladište sirovina ima 2.000 m2.

Atraktivnost lokacije

Investitor je pri izboru lokacije vodio računa o maksimalnom iskorištenju kapaciteta s obzirom na atraktivnost područja, blizinu saobraćajnice i postojanje infrastrukture.

- Lokacija se nalazi u industrijskoj zoni-istočno, na izlazu prema Brčkom, na magistralnom putu Banjaluka-Bijeljina. Blizina magistralnog puta M-17 je 400 m. Udaljenost željezničke pruge Šamac-Sarajevo je 50 m. Lokacija ima i svoj industrijski kolosjek. Udaljenost od graničnog prelaza sa Hrvatskom/EU i Luke Šamac je 2,2 km, a od budućeg Koridora 5C 21 km. Vlastiti industrijski kolosjek povezan je sa prugom Šamac-Sarajevo - navodi se.

Kompanija TMD-AGS podnIjela je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za ovaj pogon. Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici ministarstva i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obavještenja.

Nosilac izrade Prethodne procjene uticaja na životnu sredinu je Institut za zaštitu i ekologiju RS.

S.Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.11.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Ministarstvo energetike i rudarstva RS dodijeljuje podsticaje od 2 mil KM - Prijave do 6. decembra

Ministarstvo energetike i rudarstva RS raspisalo je javni poziv za dodjelu novčanih podsticaja u iznosu od 2 mil KM. Dodijeljena sredstva podsticaja predstavljaju državnu pomoć male vrijednosti koja se može dodijeliti jednom privrednom društvu i koja ne može preći iznos od 390.000 КM (računajući period od tri fiskalne godine, tekuća i dvije prethodne). Podsticaji su planirani budžetom Republike Srpske za 2023. godinu, u okviru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.