NavMenu

Malinari iz Srebrenice: Uzgoj maline je unosan posao

Izvor: Fena Ponedjeljak, 27.09.2010. 13:24
Komentari
Podeli

Mještani sela Bektići kod Srebrenice ranije su se bavili poljoprivredom.

Najzastupljenije je bilo stočarstvo, pa su pojedinci imali i po 500 ovaca. Danas je ovdje stočni fond mali, a povratnici se isključivo bave zemljoradnjom.

Ovaj predio je pretežno brdovit, pa je mehanizacijom nemoguće obraditi kompletna imanja, te se dosta vremena utroši na ručno kopanje.

Vahdet Nalić i još nekoliko mještana odlučili su se na uzgoj maline. Sada je ovdje desetak plantaža, a uskoro će nići još nekoliko.

"Dugo smo razmišljali čime se baviti, a onda je nekoliko organizacija, među kojim i UNDP nudilo sadnice maline. U prvom momentu svi smo odbili da se počnemo baviti uzgojem maline jer to niko nikad ranije nije ovdje radio i nismo znali hoće li ona uspijevati u Bektićima. Ljudi su bili puni nepovjerenja, ali nas nekoliko je, ipak, pristalo. Počeli smo pripremu zemljišta u vrijeme kad su ostali krčili svoja zapuštena imanja obrasla ostrugom i šumskom kupinom. Komšije su nam govorile: – `Mi krčimo korov, a vi ga sadite`", kaže Nalić.

"Malinari" u ovom selu nisu ništa znali o uzgoju ove kulture, ali su imali pomoć i podršku stručnjaka iz UNDP-a koji redovno dolaze, donose đubrivo i preparate neophodne za pravilan uzgoj maline.

"Daju nam savjete, a mi smo počeli kupovati literaturu i čitamo. Ranije ništa nisam znao o malini, a sada znam kako ona „diše", naglašava Vahdet.

U ovom kraju uzgajaju se sada dvije vrste maline – "vilamet" , koja prispijeva ljeti i "heritaž" čija berba je upravo sada. Prednost ove maline je što je zdrava i kvalitetna jer uspijeva na nadmorskoj visini od 800 metara.

"Ljetos sam imao lijepa primanja od maline. Prvi put nam prispijeva ova jesenjska i mislim da ćemo i od nje imati lijepu zaradu. Imamo garantovan otkup u bratunačku Hladnjaču, od koje imamo i premiju za prijevoz. Od ovog posla se može lijepo živjeti. Za nekih 80 dana angažovanja tokom cijele godine, zaradim nečiju godišnju platu", priča Vahdet.

On, kao i njegove komšije, uvidjeli su da je bavljenje uzgojem maline unosan posao. Vahdet namjerava proširiti plantažu na deset dunuma, da zaposli dva radnika i da tokom berbe angažuje i sezonske radnike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.