NavMenu

Liječenje na daljinu podijelilo Evropljane - Istraživanje kompanije Stada sprovedeno u 15 zemalja

Izvor: eKapija+ Utorak, 30.11.2021. 13:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tumisu)Ilustracija
Mada bi više od polovine evropskog stanovništva moglo da zamisli da ih ljekar liječi putem veb kamere, onlajn konsultacije sa ljekarom izazivaju oprečna mišljenja i podjele među Evropljanima, pokazuje zdravstveno istraživanje kompanije Stada za 2021. godinu, sprovedeno u 15 evropskih zemalja među kojima je i Srbija. Stada već sedam godina za redom organizuje ovaj vid istraživanja, kao doprinos boljem uvidu u zdravstvene navike i potrebe šire populacije.

Liječenje putem veb kamere spremno je da prihvati 60% stanovnika Srbije, u slučaju lakše ili sekundarne bolesti, što je malo iznad evropskog prosjeka od 57%, čime se Srbija našla na petom mjestu iza Portugalije, Španije, Italije i Velike Britanije u pogledu spremnosti za takav vid konsultacija sa ljekarom, saopšteno je na sajtu kompanije Hemofarm.

Međutim, iako svaki četvrti Evropljanin ovaj način konsultacija smatra sjajnim napretkom, ističući i značajnu uštedu u vremenu, jednak broj njih to kategorično odbija (24%) naglašavajući da mnogo više cijeni ličnu interakciju sa ljekarom uprkos napretku tehnologije.

Rezultati istraživanja, u drugoj godini Covid pandemije, ukazuju da bi danas manji broj Evropljana prihvatio "liječenje na daljinu" (57%) u odnosu na 2020. godinu, kada ih je čak 70% pozdravljalo ovu opciju. Dakle, uprkos naglom porastu digitalizacije, 13% manje stanovnika Evrope danas želi "liječenje na daljinu", dok je u porastu težnja za konsultacijama uživo i to sa 11% u 2020. na 24% Evropljana u tekućoj godini.

U Srbiji bi svega 18% stanovnika odbilo onlajn konsultacije sa ljekarom, jer im je lična interakcija važnija. Kontakt uživo sa ljekarom još manje vrednuju u Portugaliji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Dr Gugl najpopularniji u Srbiji

Pandemija je značajno uticala na intenzivniju potragu za informacijama u vezi sa zdravljem, a pritom je digitalni sadržaj postao još popularniji. Više od polovine Evropljana (54%) ističe da su se "znatno češće" okretali onlajn izvorima radi istraživanja zdravstvenih problema (19%) ili "češće nego inače" (35%) u posljednjih godinu dana.

Stanovnici Srbije su lideri u pogledu zdravstvenog obrazovanja na mreži, pokazalo je istraživanje, pa njih čak 72% kažu da su u proteklih godinu dana pročitali više zdravstvenih informacija na mreži nego obično. Ovo Srbiju svrstava na prvo mjesto od 15 evropskih zemalja obuhvaćenih anketom. U isto vrijeme, samo 5% stanovnika Srbije ne traži informacije o zdravstvenim temama od "dr Gugla".

Značajan procenat Evropljana, njih 36%, takođe koristi internet za informacije o uzimanju lijekova, njihovim indikacijama i neželjenim reakcijama, u čemu prednjače stanovnici Rusije (62%) i Ukrajine (58%).

Istraživanje je pokazalo i da se ukupno 45% populacije u urbanim sredinama anketiranih zemalja okreće internetu, dok je broj onih iz ruralnih područja manji - 32%.

Digitalizacija i bezbroj mogućnosti

Digitalna uputstva za lijek podržava tri četvrtine Evropljana (76%), dok bi u Srbiji čak 82% stanovnika bilo spremno da koristi elektronsko uputstvo za pacijente, kao i elektronske letke i liflete sa informacijama o proizvodima, npr. skeniranjem koda na pakovanjima lijekova.


Ovo Srbiju svrstava na šesto mjesto od 15 anketiranih zemalja. Dvoje od petoro građana Srbije (39%) vjeruje da bi elektronski lifleti bili praktičniji i prouzrokovali manje otpada, što je znatno iznad evropskog prosjeka ankete - 32%. Pa ipak, 40% Evropljana ne želi da se u potpunosti odrekne papirne verzije, u čemu prednjače Francuzi među kojima je svega 19% zainteresovano za digitalnu verziju.

Govoreći o analognim medijima, zdravstvene aplikacije nisu posebno popularne u Evropi. Samo 7% ispitanika je potvrdilo da ih koristi, a čak 30% Evropljana ih ne smatra korisnim. U pogledu spremnosti da prihvate zdravstvene aplikacije na svojim mobilnim telefonima, građani Srbije su i u ovom slučaju malo iznad evropskog proseka, jer njih 9% već koristi takve aplikacije, a više od petine (22%) vjeruje da bi im takve aplikacije mogle pomoći u postizanju bolje onlajn komunikacije sa svojim ljekarom.

Ovo su rezultati trećeg internacionalnog zdravstvenog izvještaja kompanije Stada, reprezentativne studije sa više od 30.000 ispitanika iz 15 zemalja. Institut za istraživanje tržišta Kantar je u ime kompanije Stada Arzneimittel AG anketirao oko 2.000 ljudi starosti od 18 do 99 godina iz: Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Ukrajine i Velike Britanije na temu "Kako je pandemija promijenila poglede Evropljana na zdravlje?", navodi se u saopštenju Hemofarma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.